Stokoude uitvinder van de lithium-ion-batterij komt met revolutionaire doorbraak

Dat de lithium-ion-batterij zijn voordelen en zijn nadelen kent is geen geheim. Zo is er geen betaalbaardere accu die energie zo lang kan opslaan. Echter is-ie niet honderd procent veilig, zoals de Galaxy Note 7 heeft bewezen. Maar de accu wordt nu een stuk veiliger.

En dat hebben we te danken aan John Goodenough. Deze man is 94 jaar oud maar weet niet van ophouden. Hij is één van de originele uitvinders van de lithium-ion-accu en zal ‘m vast en zeker als zijn kindje zien.

De lithium-ion-batterij kent zo zijn mankementen

Toch moet ook hij toegeven dat zijn kindje niet perfect is. Eén van de redenen hiervoor is dat de verbinding tussen de polen in de traditionele accu vloeibaar is. Dit betekent energieverlies en een groter risico dat-ie in de brand vliegt.

Het merkwaardige is dat er allang een oplossing is voor dit probleem: solid-state-batterijen. Maar, die zijn een stuk duurder om te ontwikkelen. Tja, dan gaat de portemonnee toch écht voor de veiligheid. Maar dat hoeft door deze doorbraak niet langer.

Eureka!

John presenteerde samen met Maria Helena Braga een onderzoek. Hierin is het gelukt om solid-state-batterijen te maken met elektrolyt van glas dat het gebruik van een aardalkalimetalen anode mogelijk maakt.

Oké, dat is een gehele mondvol, maar betekent iet simpels. Lithium kan in deze solid-state-batterijen worden vervangen door natrium. Dat zit namelijk in het elektrolyt van glas verwerkt. Natrium wordt uit steenzout gehaald (dat is opgedroogde prehistorische zee) en daardoor gemakkelijker én goedkoper om te winnen.

Oké, normale taal graag

Wat dit nou écht betekent? Nou, ten eerste zijn de batterijen minder gevaarlijk. Ze kunnen gemakkelijk temperaturen tussen de min twintig- en zestig graden Celsius aan en er is een minder grote kans op brandgevaar.

Daarnaast is hierdoor de energiedichtheid tot wel driemaal groter. Ja, je leest het goed, deze accu’s gaan veel langer mee ook nog!

Coming soon?

Door dus af te rekenen met het grootste nadeel van de solid-state-batterij, dat-ie een duur(der) prijskaartje kent, gaat er een nieuwe wereld open. Natuurlijk zal het nog even duren voordat deze revolutionaire doorbraak daadwerkelijk in telefoons zit verwerkt, maar de toekomst van de batterij ziet er rooskleurig uit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*