Er komen steeds meer elektrische bussen in Nederland

Ook lijnbussen zijn steeds vaker volledig elektrisch. Uitstootvrij reizen in stad en ommeland.

Vervoerder Qbuzz heeft bekend gemaakt de lijn Q-link groen te maken. Op deze lijn in Groningen, die Zuidhorn – Zernike – Noorderstation – UMCG – Station Europapark HS aandoet, zal vanaf 2018 volledig elektrisch worden gereden. In totaal worden tien elektrische bussen in gebruik genomen. Overdag worden de bussen opgeladen op de eindpunten van de routes, buiten diensttijd worden de bussen in de remise opgeladen. Het elektrificeren van deze buslijn gebeurt in fasen. In 2030 moet het gehele bussenpark in Groningen en Drenthe emissieloos rijden.

Ook in de gemeentes ten zuiden van Amsterdam wordt er ingezet op elektrisch busvervoer. Connexxion zal in het concessiegebied Amstelland-Meerlanden met 100 elektrische gelede bussen van VDL gaan rijden. Eerder werd al bekend gemaakt dat Connexxion 16 elektrische bussen zal inzetten in Haarlem, waarvan acht van het Chinese merk BYD. De bussen zullen 80 à 90.000 km per jaar gaan rijden en ‘s nachts in de remise worden opgeladen.

Bij vervoersbedrijf Hermes in Eindhoven rijden de elektrische bussen al rond. Er is gekozen voor de VDL Citea SLFA Electric, een dubbelgelede en elektrisch aangedreven bus. Onder de naam Evolans is een hoogfrequente busverbinding opgezet, die zorgt voor de verbinding met Eindhoven Airport en de High Tech Campus. De doelstelling is dat de stad Eindhoven in 2020 volledig elektrisch zal zijn. De periode 2016 – 2025 geldt als overgangsperiode naar zero emissie openbaar vervoer in Zuidoost-Brabant.

Groene plannen om de uitstoot en milieubelasting van het openbaar vervoer fors te verlagen. Het scheelt meer dan een slok op een borrel als dieselkilometers verruild worden voor volledig elektrische kilometers. Toch zeker als het op lokale uitstoot aankomt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*