Welke partijen zijn het populairst onder elektrische rijders?

Onderzoek van laadoplossingenleverancier The New Motion. Zij vroegen hun klanten om politiek gezien kleur te bekennen. Wat wordt het de aankomende verkiezingen?

GroenLinks als je het aan de milieubewuste, duurzaam denkende klanten van The New Motion vraagt. Het onderzoek vond plaats onder 1022 elektrische rijders, 31 % van hen had een voorkeur voor GroenLinks. Op de tweede plaats is VVD terug te vinden, de partij kreeg 23 % van de stemmen in het onderzoek. D66 volgt met 20 % van de stemmen. De PvdA, Partij voor de Dieren en SP kregen elk ongeveer 2 % van de stemmen. Mogen we hieruit concluderen dat elektrisch rijden niet per definitie een linkse hobby is?

Van de partijen uit de top 3 heeft GroenLinks het meest ambitieuze programma als het op elektrificatie van het vervoer aankomt. Elektrisch rijden is de toekomst volgens GroenLinks. De partij pleit voor een slimme kilometerheffing waarbij schone auto’s worden beloond en vervuilende auto’s worden belast. In 2020 moeten er minimaal 200.000 elektrische auto’s rondrijden. Dat moet worden bereikt door elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktisch te maken. Het klinkt wat paradoxaal, maar in deze is uitgerekend GroenLinks een stimulans voor de autohandel. Momenteel bestaat het Nederlandse wagenpark uit ongeveer 115.000 elektrische auto’s, elektrische bestelauto’s en plugin hybrides.

Ook voor D66 is elektrisch rijden de toekomst. Door de introductie van nieuwe modellen, een tweedehandsmarkt en een toenemend rijbereik wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker, ook voor particulieren.

VVD speelt de bal naar Europa en het bedrijfsleven. Er moeten Europese afspraken worden gemaakt over uitstoot en standaardwaarden. Het is aan de
fabrikanten om auto’s te ontwikkelen die mensen ook echt willen komen. En de elektrische auto? Dat is pas een serieus alternatief als je snel kan laden en verder kan rijden.

De respondenten hechten de meeste waarde aan een goede laadinfrastructuur, dan volgt het milieu en daarna de subsidies en bijtelling.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*