Brandweer wil drones inzetten bij rampen en grote branden

De Nederlandse brandweer wil een landelijk netwerk van tientallen drones die kunnen worden ingezet bij branden en rampen.

Drones kunnen onder meer uitkomst bieden bij chemische rampen of bij branden waarbij veel giftige stoffen vrijkomen. “Het toestel kan ’snuffelen’ en via een livestream informatie doorsturen naar het lab, waar snel kan worden bepaald om welke stof het gaat”, vertelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland aan De Telegraaf.

Wevers verwacht dat de brandweer snel een landelijke vergunning krijgt om te mogen opereren als luchtvaartorganisatie. Nu al voert de brandweer testen uit met drones in de regio’s Midden- en West-Brabant en Twente en later dit jaar zal de brandweer in Oost-Nederland structureel drones gaan inzetten. Op dit moment is de brandweer bezig om mensen te trainen die de drones moeten besturen.

Met behulp van drones is het mogelijk om snel veel informatie over een brand te verzamelen. Niet alleen over de aanwezigheid van giftige stoffen, maar bijvoorbeeld ook over de brandhaard en aanwezigheid van mensen in een brandend gebouw.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*