Twents thuiszorgpersoneel op e-bike verlaagt verkeersdruk

De Twentse thuiszorgorganisaties Livio en Zorggroep Manna hebben een pilot uitgevoerd, waarbij werknemers voor huisbezoeken op de elektrische fiets stapten in plaats van in de auto. Dat leidde onder meer tot een lagere verkeersdruk in de regio.

Dat meldt Twente Mobiel.

Elektrische fiets

In de pilot probeerden 55 medewerkers van Livio en Zorggroep Manna de elektrische fiets uit. In een periode van acht maanden zette 69 procent van deze deelnemers de e-bike in voor meer dan 75 procent van de ritten. Voorheen gebruikten ze daarvoor een auto.

Dat leidde niet alleen tot een lager brandstofverbruik, maar ook tot minder verkeersdruk. Zo leidde de pilot tot 110 spitsmijdingen per dag in de ochtend en 55 in de avond. Het totaal aantal spitsmijdingen gedurende de pilot komt daarmee op 27.265. Dat levert volgens Twente Mobiel een bijdrage aan een minder drukke Twentse spits en een bereikbare regio.

Duurzame zorg

“Als medewerkers de e-fiets gebruiken in plaats van de auto scheelt ons dat tijd en kosten”, zegt Heinz Reinink, manager P&O bij Livio, in het bericht. “Bovendien zijn onze medewerkers fitter en wordt ons merk duurzamer.”

Duurzaamheid is een belangrijk aspect voor zorginstellingen, meent ook André Kuipers, manager Zorg & Welzijn van Zorggroep Manna. “Door opdrachtgevers wordt steeds vaker gevraagd om het werk zo duurzaam mogelijk te organiseren. Deze pilot laat zien dat je met vervoer een grote slag kan slaan”, zegt hij in het bericht.

Milieuvriendelijk alternatief

Ook de medewerkers zelf waren tevreden over het gebruik van de elektrische fietsen. Zo beoordelen zij de e-bike als een gezonder, goedkoper, milieuvriendelijker en gemakkelijker alternatief voor de auto. De meerderheid van de werknemers zou de e-bike dan ook willen blijven gebruiken.

Twente Mobiel ziet grote potentie voor het inzetten van e-bikes in de thuiszorg. Volgens de organisatie werken alleen in Twente al 7.000 medewerkers in de thuiszorg. Landelijk zouden dit er 182.000 zijn. Om die reden deelt Twente Mobiel de ervaringen met andere thuiszorgorganisaties.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*