Mobiliteitsdromen, met Oasis achteloos de stad door

Grootstedelijke mobiliteit volgens de creatieve denkers van Rinspeed. Het bedrijf presenteert op de Salon van Genève de Oasis. Lekker ontspannen luisteren naar je favoriete band.

De Rinspeed Oasis biedt een blik in de toekomst. Waarom zou je eindeloos in de file staan, traag de stad doorkruisen en je laten opjagen door de drukte en hectiek van alledag? De elektrische en autonome Oasis maakt het mogelijk om je in alle rust voort te bewegen. Met een tuintje op het dashboard. “Mobile urban gardening”, volgens Rinspeed-baas Frank Rinderknecht. Dat is weer eens wat anders dan een Wunderbaum aan de binnenspiegel.

De fabrikant durft het aan om in het persbericht een vergelijking te maken met R2D2. De Oasis zou zich net zo soepel voortbewegen als dit StarWars-icoon. Of het autonome karretje ook van die sympathieke, elektronische geluiden voortbrengt is vooralsnog de vraag. Wel heeft de Oasis een haast niet-existente draaicirkel. Het karretje kan haast om zijn eigen as draaien, door twee E-motoren bij de wielen en “torque vectoring”, ontwikkeld in samenwerking met ZF.

De inzittenden hebben de beschikking over een privétuin achter het dashboard. Verder is er het nodige te vinden dat het leven comfortabel maakt en de noodzaak om überhaupt nog ergens naartoe te gaan wegneemt. Want wat is er fijner dan onderweg zijn? Er zijn gerieflijke stoelen, een kastje en een tv. Alles vriendelijk, uitnodigend en huiselijk. En verder vooral wit, de meest verantwoorde kleur als het op interieurinrichtng aankomt. Sla het gemiddelde woonblad er maar op na. Harman Kardon heeft voor puik geluid gezorgd, met een breedbeeldscherm is het fijn films kijken in de wagen. Een projectiescherm kan de inzittenden middels augmented reality bijpraten over de omgeving, om nog eens wat te leren. De auto houdt een dagboek bij en plaatst naar wens geheel zelfstandig foto’s op Instagram. Achterin is overigens een Micro-Delivery-Box te vinden. Deze ruimte kan worden gekoeld of verwarmd en maakt levering van pakketten in de auto mogelijk.

Verder wordt er hoog opgegeven van het dienstbare karakter van de Oasis. Verkeersopstoppingen worden vermeden, de bestemming wordt bereikt zonder dat de inzittenden er moeite voor hoeven te doen. En als de hardwerkende eigenaar is vertrokken op een zakenreis, dan staat de auto voor anderen ter beschikking. De auto maakt dit zelf wereldkundig via Twitter. Vrienden van de eigenaar kunnen de auto dan via alle mogelijke sociale media reserveren.

Toch liever zelf rijden in deze autonome auto? Ook dat kan, na een paar tests die moeten uitwijzen of de bestuurder voldoende fit en scherp is.

Maar voor wie is dit alles bedoeld? Voor wie maar wil, volgens eerdergenoemde Frank Rinderknecht. Wanneer er maar bereidheid is om mobiliteit te delen, dan kan iedereen er gebruik van maken. Zo ziet de Rinspeed-eigenaar het voor zich dat de Oasis ‘s morgens gebruikt wordt als winkelwagen, ‘s middags als brievenbus voor de pakketdienst en ‘s avonds als pizzataxi. Of zou de Oasis toch bedoeld zijn als transportmiddel voor yuppen, die geen zin hebben in een eigen auto en ook niet in het openbaar vervoer? Of als concurrent voor Googles autonome auto? We zullen zien welk deel van deze visie op autonome mobiliteit werkelijkheid wordt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*