Exploitatie 360 laadpalen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

PitPoint gaat 360 bestaande laadpalen exploiteren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zo’n zestig gemeenten in de drie provincies verzochten samen aan projectbureau MRA-Elektrisch om met een aanbestedingsprocedure een geschikte exploitant te zoeken. Afgelopen zomer won PitPoint ook al een door MRA-E georganiseerde aanbesteding voor het plaatsen en beheren van 1200 nieuwe laadpalen.

Met de collectieve aanbesteding bespaarden de gemeenten veel werk en geld. “De gezamenlijke uitvraag leverde een aantrekkelijk schaalvoordeel op. Als alle gemeenten een aparte aanbesteding hadden gedaan, was dat niet gelukt”, legt projectmanager Maarten Linnenkamp van MRA-E uit.

Eigen serviceafdeling PitPoint

Jan Theo Hoefakker van PitPoint erkent dit en vult aan: “De vraag was om bestaande laadpalen over te nemen. Dat betekent dat je specifieke kennis moet hebben over de service en het onderhoud van laadpalen in de publieke ruimte. Dankzij onze eigen serviceafdeling zijn we inderdaad in staat om een dergelijk project aan te gaan.”

Elektrisch vervoer stimuleren

MRA-E, de organisator van de aanbesteding, is het samenwerkingsverband van de overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht om elektrisch vervoer te stimuleren. Binnen het verband investeren overheden en marktpartijen samen in een publieke laadstructuur. PitPoint en andere marktpartijen dragen bij aan het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen, terwijl de overheid helpt om de markt op gang te brengen. Naarmate de markt voor elektrisch rijden groeit, zal de overheid minder hoeven te investeren.

Positieve business case

Linnenkamp verwacht dat de overheid binnen afzienbare tijd helemaal niet meer hoeft bij te springen. “Wanneer er een positieve business case is voor de exploitatie van nieuwe laadpalen is afhankelijk van de doorgroei van het aantal elektrische auto’s. En dat moment komt steeds dichterbij. Deze nieuwe gunning aan PitPoint is een duidelijk signaal, want die laat zien dat de business case voor de exploitatie van bestaande laadpalen inmiddels positief is.” Sinds afgelopen november rijden er in ieder geval 100.000 elektrische voertuigen in Nederland rond.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*