Zakelijk rijden in 2017

Heb jij de inkomstenbelasting van het jaar 2016 al ingediend? En schrok je van het bedrag dat de Belastingdienst nog van je ‘tegoed’ heeft? Zorg er dan voor dat je in 2017 volop kan profiteren van de belastingvoordelen van zakelijk rijden.

Autobelastingen hebben twee doelstellingen; opbrengst ter financiering van de overheidsuitgaven en ondersteuning van het milieubeleid met als speerpunt het terugdringen van de CO2 uitstoot. Dit beleid kwam onder druk te staan omdat de leaserijder massaal koos voor auto´s met een lagere bijtelling, maar veel voertuigen de beloofde verlaging in CO2 in de praktijk niet waarmaken. In januari 2017 is De Autobrief ll ingegaan, die een einde maakt aan deze ‘onterechte voordelen’ en daarmee verandert er een hoop voor zakelijke rijders.


Voordelen hybride auto’s verdwijnen
De belangrijkste verandering? Sinds dit jaar geldt voor auto’s van de zaak een generiek bijtellingstarief van 22 procent. Dit betekent dat vanaf 2017 de hybride auto net zo zwaar belast wordt als ieder ander type wagen. Alleen eigenaren van plug-in hybride auto’s profiteren tot en met 2020 nog van het halftarief op de wegenbelasting. Daarmee is de aanschaf of lease van een hybride voertuig tegenwoordig fiscaal minder aantrekkelijk dan voorheen. Uiteraard geldt er een overgangsregeling voor al gesloten contracten.

Fiscale voordelen van elektrische auto’s
Voertuigen die daadwerkelijk een verlaging in CO2 realiseren, kunnen  nog wel op voordelen rekenen. Zakelijk rijders die de fiscale regelingen optimaal willen benutten kiezen anno 2017 voor de volledig elektrische auto. Hiervoor geldt slechts 4 procent bijtelling én vrijstelling van motorrijtuigen en aanschafbelasting. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor deze aftrek komen naast de aanschaf van de elektrische auto ook het laadstation, de laadkabel en het installeren van het laadstation in aanmerking. Daarnaast kun je met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) 75% van de investeringskosten afschrijven.
Hoewel een Tesla nog steeds behoorlijk prijzig is, komen er steeds meer ‘betaalbare’ elektrische auto’s op de markt. Bijkomend voordeel; omdat je met een elektrische auto milieuvriendelijk bezig bent, versterk je tegelijkertijd het duurzame imago van je bedrijf. Goed om te weten dat vanaf 2019 de 4 procent bijtelling voor vol elektrische auto’s alleen nog maar geldt voor de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs. Is de auto duurder dan wordt over het bedrag boven de 50.000 euro gewoon 22 procent bijtelling betaald.
Daling BPM, eigen wagenpark voordeliger
Ook ondernemers die overwegen om een eigen wagenpark op de balans te zetten, kunnen flinke voordelen behalen. Even ter achtergrond; Van alle Europeanen betalen Nederlanders de meeste belasting over hun auto. Vooral  de aanschafbelasting personenauto’s en motorrijwielen, beter bekend als de BPM, is een van de hoogste aanschafbelastingen in Europa. Om concurrentieverstoring met het buitenland tegen te gaan, wordt de aanschafbelasting op nieuwe auto’s tussen 2017 en 2020 verlaagd met 14,7 procent. Als dealers deze verlaging doorberekenen dan worden nieuwe auto’s dus goedkoper in aanschaf. Afhankelijk van uw onderneming kan een wagenpark in eigen beheer ineens een stuk interessanter worden.

Belangrijkste wijzigingen in de autobelastingen in 2017:

  • Verlaging van de aanschafbelasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm) voor 2020 met in totaal 14,7%.
  • Verlaging van 2% van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor alle personenvoertuigen.
  • Vermindering van het aantal bijtellingscategorieën van 4 naar 2.
  • Verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25 naar 22.
  • Versterking van de fiscale stimulering van vol elektrische auto’s.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*