Zo ziet de bestelauto van de toekomst eruit

Als je het aan Ford vraagt tenminste. Doet dit de wenkbrauwen van de “white van man” in z’n Transit fronsen?

Het toverwoord in autoland is autonoom. Als er zoiets als een zelfrijdende raceauto bestaat, dan kun je er donder op zeggen dat het andere uiterste ook zelfstandig zijn weg gaat zoeken. De bestelauto. Nu is het als bezorger vaak een zoektocht naar laad- en losplaatsen die er niet zijn, en het juiste adres wanneer het huisnummer weer eens ontbreekt, onleesbaar of onlogisch is. Ford biedt redding met de Autolivery, de Transit van de toekomst zogezegd.

Een futuristische en tegelijk weinig aerodynamische, want vierkante bus. Dat is het Autolivery-concept. Niettemin betekent het de introductie van nieuwe technologieën in het bezorgwezen. De bestelauto heeft elektrische aandrijving en is zelfrijdend. Interessanter is de aanwezigheid van drones. Ford is er veel aan gelegen om de zogenaamde last mile zo soepel mogelijk te overbruggen.

De laatste mijl is het meest complexe deel van de bezorging. Het inzetten van drones is een uitkomst in een drukke stedelijke omgeving, met hoogbouw en veel locaties die niet met de auto te bereiken zijn. De levering van pakketten wordt geautomatiseerd en daardoor versoepeld. Hoewel er ook wel een paar vragen opkomen. Want komt een drone daadwerkelijk een gebouw binnen en krijgt de klant dan een oproep van de drone met het verzoek de deur open te doen? Of moet de klant zijn pakket buiten bij de drone komen ophalen? En kunnen pakketen worden geleverd bij buren of in bezorgboxen als de klant er niet is?

Hoe dan ook moet er worden nagedacht over de bezorging van pakketten. De steeds verder toenemende populariteit van webwinkels doet de steden zo langzamerhand overspoelen met bestelbussen. Want alle pakketten moeten worden bezorgd. Bij het soepeler laten verlopen van de levering, met veel flexibiliteit en klantvriendelijkheid is iedereen gebaat.

Daar zijn Ford en Mercedes-Benz het over eens. De laatste presenteerde in september de Vision Van. Ook die is elektrisch en heeft bezorgdrones.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*