Eerste indruk Volata 1C: slimme fiets met forse prijs

Startup Volata lanceert zijn slimme fiets met ingebouwde computer in Europa.

De eerste fiets van Volata trok vorig jaar al onze aandacht. Een hippe fiets met een geïntegreerde computer met gps, sensoren en smartphone-notificaties. Het nieuwe model, de Volata Model 1C, is vanwege zijn rechte stuur geschikter voor stadsfietsers (met een flink budget). Met de 1C richt de Amerikaans-Italiaanse startup Volata zich meer op Europeanen. We kregen een eerste indruk van de fiets, die dit najaar op de markt komt.

Alle elektronica is in de stang verwerkt in een roestvrijstalen behuizing, met bij het stuur een goed leesbaar 2,4 inch schermpje. Het ziet er strak uit en de fiets is er niet veel zwaarder geworden (11 kg). Sturen gaat nog steeds soepel. Het bedienen van de fietscomputer gaat met je duim op fysieke knopjes bij de rem. Dat werkt erg lekker. De knopjes, kleine joysticks van zacht kunststof, reageren goed.

Navigatie en notificaties

Het schermpje toont je allerlei gegevens, zoals snelheid en afstand, of navigatie-instructies als je via Bluetooth je smartphone hebt gekoppeld. Ook kan hij je hartslaggegevens van draadloos verbonden wearables weergeven. Via de bijbehorende app kun je je bestemming opgeven, waarna je op het schermpje navigatie-instructies krijgt te zien. Je ziet niet alleen een pijl met de richting, maar ook de straatnaam en over hoeveel meter je de afslag moet nemen. Dat laatste staat er wel met vrij kleine lettertjes.

Het computertje kan ook notificaties over inkomende gesprekken en berichtjes tonen. De gemeten fietsprestaties kun je delen met vrienden via de bijbehorende app. Nog een leuke feature: de verlichting gaat automatisch aan en uit, afhankelijk van het omgevingslicht. En handig is dat je het computertje waarschijnlijk nooit hoeft op te laden, omdat hij stroom krijgt via de dynamo. Opladen via een verborgen usb-c-poort kan trouwens ook.

Anti-diefstal

Een beveiligingssysteem detecteert het als de fiets wordt verplaatst. Hij kan dan een irritant luid alarm (95 decibel) laten horen en stuurt een notificatie naar je smartphone. De kans is helaas wel groot dat het alarm te vaak afgaat als hij in de buurt van andere fietsen staat, zoals in de overvolle Nederlandse fietsenstallingen.

Bij diefstal stuurt de fiets dankzij een ingebouwde gsm-verbinding de locatiegegevens door naar de app. Je kunt dan altijd weten waar je fiets is. Althans, als de dief hem aanzet, want als hij uit staat is er geen locatietracking. Volata biedt geen ‘anti-diefstalgarantie’, zoals Vanmoof bij zijn smart bike. Via de app kun je niet alleen het alarm af laten gaan maar ook de lampen laten knipperen: handig voor als je ’s avonds laat niet meer precies weet waar je fiets stond.

Hoogwaardige onderdelen

De fiets is er in twee versies: wit en grijs. Beide hebben het Volata-logo in groene letters op de stang staan. Daar moet je van houden. De startup overweegt nog andere designs, bijvoorbeeld een volledig zwarte versie, vertelt marketingmanager Nicolo Riggio. Ook hebben grote modemerken volgens hem interesse in een samenwerking.

De fiets is voorzien van allerlei kwalitatieve onderdelen, zoals riemaandrijving, een interne versnellingsnaaf, anti-lekbanden en hydraulische remmen. Volata komt ook met optionele uitbreidingen, die je met een kliksysteem kunt bevestigen, zoals een bagagedrager met een ingebouwd achterlicht en een waterafstotende bagagetas.

De smartbike met ingebouwde fietscomputer is nu nog een relatief nieuw product. Er zullen de komende jaren veel meer smartbikes met soortgelijke features verschijnen, via Kickstarter of uit China. Maar Volata heeft zijn eerste smartbike nu al af, na ruim drie jaar ontwikkeling, en heeft in dit tweede model al verbeteringen kunnen doorvoeren.

Fors prijskaartje

De Volata 1C combineert een goede fietscomputer plus app met een strakke, hoogwaardige stadsfiets. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de fietscomputer niet steeds van je stuur hoeft te halen. Ook lijken het schermpje en de bediening beter dan bij de meeste fietscomputers. Andere pluspunten zijn de gps-tracking, anti-diefstal-detectie en app-features. Maar de hoge prijs maakt hem uiteindelijk slechts voor een kleine groep fanatieke fietsers interessant.

Door alle snufjes en hoogwaardige onderdelen is de Volata 1C namelijk een luxe-product met een fors prijskaartje geworden. De fiets met mechanische versnellingen kost 2499 dollar en voor de versie met elektronisch schakelen betaal je 2999 dollar. De levering start in september, de verzendkosten zijn 90 euro.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*