Heel modern: zeeschepen op windenergie

Ze werden al bijna honderd jaar geleden uitgevonden, maar nu worden ronddraaiende zeilen weer opgepakt als energiebesparende maatregel. Dit keer door Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, en Shell.

Zeeschepen varen nog met name op milieuvervuilende stookolie en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn heel anders wordt. Maar er is wel een vorm van hernieuwbare energie die in ieder geval een beetje kan helpen.

Het Finse bedrijf Norsepower gaat aan de slag met de uitvinding die een Duitse ingenieur al deed in 1926. Daardoor kunnen schepen een stukje zuiniger varen.

Extra duwtje

Op een containerschip worden twee gevaartes geplaatst die het meest weg hebben van palen. Maar het zijn een soort verticale, draaiende zeilen, ofwel rotorzeilen. Kort gezegd komt het erop neer dat zij, doordat ze ronddraaien, het schip een extra duwtje geven. Dat zou tussen de 7 en 10 procent op de brandstof moeten besparen.

In de jaren twintig werden al twee schepen gebouwd die met de technologie waren uitgerust, maar ze konden de concurrentie niet aan met dieselmotoren. Sindsdien zijn er veel meer regels op het gebied van het milieu en daardoor loont het om de oude technologie weer van stal te halen.

Norsepower werkt samen met Maersk, de Deense containerrederij die de grootste ter wereld. Ook Shell is er bij betrokken; het olie- en gasconcern coördineert het project.

Grootste ooit

De rotorzeilen zijn ‘palen’ met een diameter van vijf en dertig meter hoog. Daarmee zijn het de grootste rotorzeilen die tot nu toe werden toegepast, maar omdat er nog maar heel weinig schepen daar ooit mee zijn uitgerust is dat niet zo heel moeilijk. In de loop van volgend jaar worden de rotorzeilen op een schip van Maersk geïnstalleerd.

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat de rotorzeilen van Norsepower wordt gebruikt op een cruiseschip, dat tussen Finland en Zweden vaart.

Magnuseffect, vlieger, restwarmte

De rotor zeilen maken gebruik van het Magnuseffect, dat zijwind omzet in voorwaartse beweging.

Rederijen proberen ook op andere manieren zuiniger te varen. Zo zijn er schepen die gebruik maken van een soort vlieger. Het Noorse Hurtigruten heeft twee hybride schepen besteld die in 2018 en 2019 in de vaart komen. Ook wordt, bij andere schepen, gebruik gemaakt van de warmte van dieselmotoren, die anders zou verdwijnen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*