Video: zelfrijden voor de massa mogelijk door goedkoop systeem

Een zelfrijdende auto gebaseerd op eenvoudige techniek. Het kan, dat bewijst startup AutoX. Of iedereen het ook wil is een tweede.

Het blijkt mogelijk om met relatief eenvoudige techniek een auto zelfstandig te laten rijden. Het bewijs wordt geleverd in een filmpje waarin je een auto zijn weg ziet vinden in verschillende omstandigheden, in de omgeving van San Jose in California (VS).

Het bedrijf AutoX is opgericht door Dr. Jianxiong Xiao. Voormalig professor aan de Princeton University, maar nu concurrerend met grootmachten op het gebied van autonoom rijden als Tesla, Waymo (Google) en Uber. Stuk voor stuk bedrijven die miljoenen steken in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Na zes maanden is er een prototype dat zelf rijdt. Een standaard Lincoln MKZ met AutoX-technologie. Er is geen ingewikkelde hardware aanwezig, een Lidar-lasersysteem ontbreekt bijvoorbeeld. Het systeem werkt op basis van kunstmatige intelligentie. De geïnstalleerde camera’s moeten ervoor zorgen dat de auto hetzelfde ziet als de bestuurder ook ziet. Die camera’s kosten slechts $ 50 per stuk.

Waarschijnlijk gaat AutoX in de toekomst ook gebruik maken van geavanceerde hardware. De eenvoudige versie is ontwikkeld vanuit de gedachte dat autonoom rijden voor iedereen toegankelijk moet worden en betaalbaar moet zijn. De eerstvolgende stap is een testvloot met AutoX-voertuigen, met daarin verschillende types.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*