België-Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen of een zonneboiler? Ontdek het hier

Dankzij de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming nu controleren hoe goed zijn of haar dak scoort voor zonne-energie en hoeveel een installatie hem/haar zou kosten en zou opbrengen. Uit onderzoek blijkt dat wie nog niet investeerde in zonne-energie, vooral twijfels heeft over de mogelijke kostprijs en de geschiktheid van het dak. Volgens Vlaams minister van energie Bart Tommelein is zonne-energie niet duur meer en vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt.

Iedereen kan de zonnekaart raadplegen op www.energiesparen.be/zonnekaart. U geeft een adres in en krijgt meteen op een kaart te zien of het dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor de plaatsing van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd van zonnepanelen en een zonneboiler, en ook de jaarlijkse besparingen op energiekosten en CO2-uitstoot. Er wordt zelfs een eerste inschatting gemaakt van het aantal te installeren zonnepanelen en van de plaats op het dak waar de zonnewinst het grootst is.
 
De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik (jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh/jaar en warm water voor vier personen), maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. De zonnekaart beperkt zich niet tot gezinnen. Er zijn profielen voor grote verbruikers in de toepassing geïntegreerd, zodat ook bijvoorbeeld bedrijven, scholen, supermarkten, gemeentebesturen en andere organisaties een eerste inschatting kunnen maken van de mogelijkheden van zonnepanelen of een zonneboiler op hun dak.
Van februari 2013 tot en met maart 2015 organiseerde de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) verschillende vluchten met laseropnameapparatuur om het volledige Vlaamse landschap en alle gebouwen in detail op te meten. Dat leverde voor meer dan 2,5 miljoen Vlaamse gebouwen zeer specifieke informatie op over de dakoppervlakte, oriëntatie, hellingshoek en beschaduwing door omliggende gebouwen, bomen en andere objecten. Die informatie werd gekoppeld aan KMI-metingen van zoninstraling per regio. Zo werd voor elke locatie van 25 cm op 25 cm de totale zoninstraling bepaald. Op basis daarvan geeft de zonnekaart voor elk dak een eerste objectieve inschatting van de geschiktheid en een berekening van de  zonnewinsten. De zonnekaart heeft echter niet de pretentie om 100% exact te zijn. Het blijft een rekenmodel dat zich baseert op beschikbare gegevens en automatisch beslissingen maakt op basis van een aantal voorgeprogrammeerde keuzes. Op elk van de gebruikte gegevens zit een foutenmarge.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*