Pizzaboeren kritisch op elektroscooters

De proef met elektrische scooters voor bezorgdiensten is beperkt succesvol gebleken. Ondernemers vinden het interessant, maar niet zonder subsidie.

Afgelopen jaar deed de gemeente Amersfoort een proef met elektroscooters bij negen bezorgdiensten in de stad. De reacties zijn over het algemeen positief, maar het gros van de ondernemers peinst er niet over een elektrische scooter aan te schaffen voor het bedrijf, tenzij de gemeente daar een subsidie of renteloze lening tegenoverstelt.

Dit blijkt uit de evaluatie van de gemeente na de proef. Drie van de deelnemende ondernemers wil de gebruikte scooter wel tegen een gereduceerd tarief overnemen van de gemeente.

Doel van de proef was het terugbrengen van fijnstof in de lucht dat deels wordt veroorzaakt door scooters. Als ondernemers ertoe kunnen worden gebracht hun bezorgdiensten voortaan per elektroscooter te laten uitvoeren, zou dat schelen in de vervuiling in de stad, zo redeneert Amersfoort.

In de evaluatie is niet aangegeven hoeveel scooters er in Amersfoort rondrijden en hoeveel daarvan in gebruik zijn bij bezorgdiensten. Daarom kan ook nog niet gezegd worden wat het precieze effect is op de ‘fijnstofproductie’, als alle ondernemers over zouden schakelen op elektrische voertuigen.

Moeite
Het kostte wel enige moeite negen ondernemers te vinden die mee wilden doen aan de proef. De meeste bezorgbedrijven hebben ‘er geen tijd voor’, spreken geen of te slecht Nederlands om de proef te kunnen begrijpen of geven al op voorhand aan niet te willen switchen.

De deelnemers die wél te porren waren, vinden de elektroscooter wel handig, maar hebben twijfels over de snelheid en actieradius. Ze zijn blij dat het gedoe met benzine tanken voorbij is, maar het opladen van de scooter kost wel zes uur. Als dat ’s nachts kan, is het geen probleem, tijdens openingsuren echter wel.

De conclusie is dat ondernemers wel een elektroscooter willen, maar dan ook subsidie. Het is de vraag of de gemeente commerciële bedrijven financieel zou willen ondersteunen. Drie scooters worden goedkoop aangeboden aan de bezorgdiensten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*