Alleen elektrische boot in kreken van Biesbosch

DORDRECHT/WERKENDAM – In verschillende kreken in De Biesbosch mag straks alleen nog maar met elektrische bootjes worden gevaren. Het is aan van de nieuwe inititatieven in het natuurgebied.

Nationaal Park De Biesbosch heeft voor de komende twee jaar al plannen om de publieksprijs van drie ton te verzilveren. Die prijs werd vorig jaar gewonnen bij de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. Bij de inzending voor deze prijs heeft de Biesbosch de samenwerking gezocht met het Haringvliet. Eén van de plannen is het organiseren van een electric-event, waarmee elektrisch varen onder de aandacht wordt gebracht.

Kaart
Het stimuleren van milieuvriendelijke vormen van varen gaat op termijn leiden tot kreken die alleen toegankelijk zijn voor elektrische boten. Er komt ook een kaart waarop staat aangegeven waar wel en niet gerecreëerd mag worden. Om het toerisme te bevorderen worden in de toekomst meerdaagse arrangementen aangeboden.

Nationaal Park De Biesbosch wil op de langere termijn een uitgebreid netwerk van verbindingen over het water realiseren. Zo moet het hele natuurgebied met de fiets en te voet te bereiken zijn. Dit jaar komt er een inventarisatie om te achterhalen waar dergelijke veerverbindingen wenselijk zijn en waar de kansen liggen. De succesvolle pilot met de Waterbus Dordrecht-haringvliet-Tiengemeten gaat dit jaar door. De verbinding wordt beter aangesloten op bestaande vervoersnetwerken, waaronder voet- en fietsveren.

Internationale campagne
In 2018 maakt Biesbosch-haringvliet deel uit van een internationale campagne. Om nationale en internationale bezoekers meer te bieden worden in samenwerking met ondernemers in de regio tenminste vier meerdaagse arrangementen ontwikkeld. Die moeten de kwaliteit van het natuurgebied weerspiegelen.

Het vertalen van ambities in doelstellingen en het uitvoeren van plannen vraagt om regie. Dit jaar wordt een regieteam samengesteld dat daarvoor verantwoordelijk is. In het regieteam zitten vertegenwoordigers van de zes gebiedspartijen en de terreinbeherende organisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Eén van de ambities is ook de ontwikkeling van NL Delta Biesbosch-Haringvliet als sterk merk. De komende jaren worden benut om het gebied als nationaal park van wereldklasse op de kaart te zetten.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*