Dit moet hem worden: de winnaar van de Solar Challenge 2017

De studenten van het Solar Team Twente lieten gisteren hun nieuwe zonneauto zien aan het grote publiek. Een aantal verbeteringen in het futuristische ontwerp moet ervoor zorgen dat het dit jaar lukt om de World Solar Challenge te winnen.

Die prijs liepen de studenten uit Enschede twee jaar geleden op een haar na mis. Ze werden tweede, terwijl het team uit Delft het goud binnensleepte. Ze zetten dus alles op alles om dit jaar nog sterker voor de dag te komen bij de tweejaarlijkse race dwars door Australië. Hieraan mogen alleen auto’s meedoen die volledig op zonne-energie rijden.

Geheim wapen

“We hebben hem smaller gemaakt en veel kleine verbeteringen doorgevoerd”, vertelt Gearte Nynke Noteboom die voor het Twentse Solar Team werkt. “Er zit ook nog een technische verrassing in, maar daar kan ik niets over vertellen.” Dit geheime wapen maken de technische studenten pas later dit jaar bekend. “Er is flinke concurrentie, maar het blijft altijd vriendelijk onderling”, vertelt Noteboom.

De Universiteit Twente won de Solar Challenge nog nooit, terwijl de Delftse concurrenten al wel zes keer succesvol waren bij de race op zonnekracht. Met de Red Shift – zo heet de auto – moet het gaan lukken. “De vorige auto had een topsnelheid van 139 kilometer per uur. Hopelijk is deze sneller.” Dat hier onzekerheid over is, komt doordat het nog om een prototype gaat. Noteboom: “De komende maanden gaan we hem doorontwikkelen om klaar te zijn voor de race in oktober.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*