De nieuwe Toyota TS050 HYBRID: 24U van Le Mans 2017, here we come!

Toyota GAZOO Racing heeft deze week de nieuwe TS050 HYBRID gepresenteerd op het circuit van Monza. Met de op diverse punten sterk geoptimaliseerde hybride racer neemt Toyota GAZOO Racing deel aan het zinderende FIA World Endurance Championship (WEC) 2017. Toyota komt uit in de hoogste klasse van het kampioenschap, de LMP1-klasse. Het hoofddoel is al gesteld: de 24 Uur van Le Mans 2017 winnen.

Toshio Sato, Team President van Toyota GAZOO Racing, is uiterst optimistisch over de kansen dit seizoen. “Het hele team is gemotiveerd. We willen winnen, dat staat buiten kijf, maar we weten uit ervaring dat Le Mans een moeilijke race is. Er is hard gewerkt om de TS050 HYBRID te verbeteren en de eerste tests zijn veelbelovend.”

30.000 intensieve testkilometers
Een goede voorbereiding is het halve werk. Toyota GAZOO Racing heeft daarom een intensief ontwikkelingstraject doorlopen. Er zijn in totaal al 30.000 testkilometers afgelegd tijdens vier 30-uurs endurancetestsessies en vijf tests op de circuits Paul Ricard, Motorland Aragon en Portimao.

Nieuwe 2,4-liter V6
In de ontwikkelingscentra in Higashi-Fuji en Keulen is de TS050 HYBRID op diverse fronten aangepast. Toyota past onder meer een verbeterde versie van de direct ingespoten 2,4-liter V6-turbobenzine toe. Deze heeft een andere cilinderkop en een geoptimaliseerde verbrandingskamer voor een betere thermische efficiency en compressieverhouding.

Krachtige lithium-ion batterij
De V6 werkt samen met een 8MJ hybride systeem, bestaande uit een elektromotor vóór en achter. Het hybridesysteem heeft kleinere en lichtere motorgeneratorunits (MGU), terwijl de krachtige lithium-ion batterij nog verder is doorontwikkeld. Van deze technologische vooruitgang profiteren op termijn ook de straatmodellen van Toyota.

Gewijzigde aerodynamica
Omwille van veiligheidsredenen schrijft de nieuwe WEC-regelgeving een reductie in de aerodynamische efficiency voor. Toyota GAZOO Racing heeft daarom de frontsplitter met 15 mm verhoogd en een smallere diffuser achter toegepast. De auto heeft verder een hogere neus, gewijzigde sidepods en grotere zijspiegels voor beter zicht naar achteren. Dit alles resulteert in iets hogere rondetijden op Le Mans.

Strengere regels
Een andere nieuwe regel is dat een team twee aerodynamicaconfiguraties mag toepassen tijdens één seizoen. In 2016 waren dat er nog drie. Ook het bandengebruik is strenger: elke auto heeft maximaal vier sets, plus twee reservebanden voor de kwalificatie en zes-uursraces. De FIA schrijft bovendien voor dat hybride racers moeten aantonen dat de aandrijflijn normaal functioneert. Hiervoor is een groen licht op de auto aangebracht. Brandt dit licht niet, dan moet de auto verplicht naar de pitstraat voor reparatie.

Voor het eerst drie auto’s
Toyota GAZOO Racing neemt voor het eerst met drie auto’s deel aan het WEC-kampioenschap, maar alleen tijdens de zes-uursrace op het circuit van Spa-Francorchamps in mei en tijdens de 24 uur van Le Mans in juni.

De coureurs
De coureursline-up is uiterst sterk. De TS050 HYBRID #7 wordt bestuurd door Mike Conway, Kamui Kobayashi én José María López. Auto #8 valt onder verantwoordelijkheid van Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima. De coureurs Stéphane Sarrazin, Yuji Kunimotor en Nicolas Lapierre strijden in auto #9 om de titel. De eerste WEC-race vindt plaats op 16 april 2017 op het Britse circuit van Silverstone.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*