Volvo wil verkeersveiligheidsdata delen met overheden

Hazard light alert with graphics

Om de algemene verkeersveiligheid verder te verhogen, wil Volvo samenwerken met overheden en andere autofabrikanten. De samenwerking gaat dan vooral om het delen van data.

Dat Volvo veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, is inmiddels wel bekend. Nu wil het merk een volgende stap zetten in het verhogen van verkeersveiligheid. Daarvoor wil het merk samenwerken met andere autofabrikanten en overheden. De samenwerking bestaat dan vooral uit het delen van data over verkeersveiligheid. Dit liet Volvo-CEO Håkan Samuelsson weten bij een conferentie van de Europese Commissie.

Anoniem

Door de (real time) data te anonimiseren, is het volgens Samuelsson mogelijk om de algemene verkeersveiligheid te verhogen, zonder dat daarbij de privacy in het geding komt. Voor het meest voordelige effect vindt Volvo dat het delen van de data gratis zou moeten worden gedaan.

Huidige samenwerking

In Zweden en Noorwegen heeft Volvo overigens al een dergelijke samenwerking met lokale overheden. Via een netwerk in een cloud krijgt Volvo van alle eigen auto’s in die gebieden geanonimiseerde data van de veiligheidssystemen van die auto’s. Die informatie wordt weer aan achteropkomende Volvo’s doorgegeven, zodat die hun bestuurder kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld glad wegdek. Ook de lokale overheden krijgen de informatie, zodat zij weten dat ze actie moeten ondernemen tegen de gladheid. Ook voor andere situaties wordt deze manier van werken gebruikt. De benodigde technologieën voor het delen van deze data zijn standaard aanwezig in de in Zweden en Noorwegen verkochte nieuwe 90-modellen en de nieuwe XC60.

Autonoom

Op de conferentie brengt Samuelsson ook nog even de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s naar voren. Daarbij wil Volvo veiligheid met stip voorop zetten en daarom zal Volvo het zogenaamde Level 3 overslaan. Bij dat niveau van autonoom rijden rijdt de auto in principe zelf, maar moet de ‘bestuurder’ altijd alert blijven om het in geval van nood over te nemen. Daarmee vindt Samuelsson Level 3 verwarrend voor de ‘bestuurder’ en daarmee onveilig. Volvo brengt dus pas een autonome auto op de markt als ze Level 4 kunnen aanbieden, waarbij de auto (op wegen die daarvoor geschikt zijn) volledig autonoom kan rijden, inclusief het zelf afhandelen van noodsituaties. Deze auto zal Volvo in 2021 op de markt kunnen brengen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*