‘Autonome trucks binnen twee jaar operationeel’

Mercedes-Benz Future Truck 2025

Vrachtwagens zijn de eerste voertuigen die grootschalig autonoom gaan rijden in Europa, waarschijnlijk al binnen twee jaar. Die verwachting werd uitgesproken tijdens de tweedaagse topconferentie rond connected en automated driving (CAD) in Brussel. Grensoverschrijdende testen van Rotterdam naar Wenen kunnen snel realiteit worden, zei minister Schultz in een toespraak.

De conferentie was de eerste in zijn soort na eerdere gesprekken rond automated driving en platooning, onder meer in Amsterdam. Daar werd vorig jaar de ‘Declaration of Amsterdam’ getekend, bedoeld om snel stappen te kunnen zetten als het gaat om autonoom rijden.

Autonoom rijden komt er zeker snel aan als het om vrachtwagens gaat. Trucks zonder chauffeur kunnen al binnen twee jaar op de Europese wegen rijden, werd tijdens de conferentie bekend gemaakt. Allereerst gaat het dan om platoons waarbij de eerste truck nog wel bemand is, maar later kunnen trucks onafhankelijk en autonoom over de snelwegen rijden. Alleen voor binnenstedelijk vervoer zou dan nog een chauffeur nodig zijn. Een en ander is vastgelegd in de nieuwe EU Roadmap die de Europese Commissie op 31 mei presenteert.

Het zouden juist vrachtwagens zijn die als eerste autonoom gaan rijden, omdat deze veelal op snelwegen rijden en het economisch het meest interessant zijn. De inzet van vrachtwagenchauffeurs kan worden verminderd en met het achterwege blijven van rij- en rusttijden kunnen trucks veel efficiënter worden ingezet. Een voorbeeld dat tijdens de top te horen was: Lissabon naar Warschau is normaal gesproken een rit van vier en een halve dag. Zonder verplichting van rij- en rusttijden kan dat worden teruggebracht naar anderhalve dag. Een vrachtwagen kan dan in principe 24 uur per dag rijden.

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de verwezenlijking van autonoom rijden, en barrières worden daarbij door de Europese politiek voortvarend uit de weg geruimd. Minister Schultz van I&M zei tijdens de top dat tijdens de 60-jarige herdenking van de EU een letter of intent getekend is waarin de lidstaten aangeven  grootschalige grensoverschrijdende testen volop te ondersteunen. Zelf draagt de minister ook haar steentje bij. “Met Duitsland en Oostenrijk ben ik bezig om de corridor Rotterdam-Wenen gereed te maken voor slimme vrachtwagens. Ik ben bereid deze corridor in te zetten voor nieuwe grensoverschrijdende testen”, aldus Schultz.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*