Ford maakt hybride achtervolgauto voor politie

Ford komt met de eerste hybride politieauto die geschikt is voor achtervolgingen.

Bij politieauto’s denk je niet meteen aan zuinig, maar vooral aan snelheid. Toch hoopt Ford Amerikaanse politiekorpsen te overtuigen met een speciaal aangepaste hybride-auto met een kleine, zuinige brandstofmotor en een elektrische motor. Hij moet rap genoeg zijn om in steden de achtervolging te kunnen inzetten.

Speciale achtervolgingsmodus

De Police Responder Hybrid Sedan is een aangepaste versie van de Ford Fusion-hybride. Naast kogelwerend glas, stoelrugleuningen die tegen messteken bestand zijn en zwaardere schokbrekers hebben de Ford-ingenieurs de auto uitgerust met een speciale achtervolgingsmodus. Onder normale omstandigheden rijdt de hybride tot 100 km/u op de elektrische motor. Ideaal om zuinig en stil te surveilleren. Geeft de bestuurder echter 5 seconde plankgas dan start de tweeliter brandstofmotor en haalt de auto het maximale vermogen uit beide motoren.

De hybride verbruikt gemiddeld 7,4 liter per 100 kilometer. De brandstofbesparing is fors in vergelijking met Fords huidige Taurus Police Interceptor-benzineauto die 14 liter per 100 kilometer verbruikt. Zo zouden Amerikaanse politiekorpsen volgens Ford per jaar per politieauto ruim 3800 dollar kunnen besparen.

Nederlandse politieauto’s: niet snel

In Nederland rommelt het nog met de aanbesteding van nieuwe politiewagens. Duurzaamheid telt nu wel zwaarder, maar snelheid en acceleratie staat in elk geval niet hoog in het eisenpakket. Volgens  ons zou een nieuwe politieauto met alles er op en er aan een minimale topsnelheid van 170 kilometer per uur halen en minimaal in 13 seconden op de 100  kilometer per uur zitten. Daarmee zou driekwart van het verkeer de politieauto’s er uit kunnen rijden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*