Apple mag nu zelfrijdende auto’s testen in Californië

Apple heeft nu in Californië een vergunning om zelfrijdende auto’s op de weg te testen.

Apple staat genoemd als nieuwe vergunningshouder in documenten die de overheid in Californië vrijdag heeft gepubliceerd. De nieuwe vergunning duidt erop dat Apple zijn plannen voor een eigen zelfrijdende auto, of de software die hiervoor nodig is, nog niet heeft afgeblazen.

Over Apples plannen op autogebied gaan al jaren geruchten. Apple heeft publiekelijk niets losgelaten. Tegenover The Wall Street Journal weigert Apple elk commentaar op de nieuwe vergunning. Het bedrijf verwijst naar een brief uit 2016 aan de Amerikaanse verkeerveiligheidsinstantie. In die brief riep Apple op om snel met nieuwe veiligheidsregels te komen en om flexibel om te gaan met de voorschriften.

Ethische kwesties

Ook benadrukte Apple drie ethische aspecten rond zelfrijdende auto’s. Zo wees het bedrijf op de gevolgen van veiligheidsbeslissingen door algoritmes. Daarbij kun je denken aan een situatie waarin twee zelfrijdende auto’s op ramkoers liggen: welke ‘afweging’ moeten de machines dan maken? Welke auto rijdt de berm in, om maar eens wat te noemen. Ook gaf Apple aan dat er aandacht moet zijn voor privacy en veiligheid en voor de impact die zelfrijdende auto’s kunnen hebben op de maatschappij.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*