Solaris Industria geeft zonnestroomprojecten nieuw leven

Veel zonnestroomprojecten krijgen SDE-subsidies toegekend, maar worden vervolgens niet gerealiseerd. Met andere woorden: de subsidie blijft liggen. Solaris Industria ziet daarin een grote kans, om de energietransitie te versnellen. Sinds 2015 zoekt het bedrijf deze ongerealiseerde zonnestroomprojecten op en biedt klanten en installateurs aan om de volledige financiering over te nemen. Op deze manier worden de projecten alsnog gerealiseerd.

“Het viel ons op dat er een enorme lijst van subsidies bestond die wel waren toegekend, maar die niet werden benut”, zegt Robin Koek, adviseur bij Solaris Industria. “Veel ondernemers vragen subsidie aan voor een zonnestroomsysteem op hun dak, maar zelfs met een subsidie op zak blijft het een forse investering. Daarom gaan veel projecten niet door.”

Financiering overnemen

Dat is drie keer zonde, stelt Koek: “Het is zonde voor de installateur, want die loopt werk mis. Het is zonde voor de klant, want die loopt extra inkomsten mis. En het is zonde voor het milieu, want er worden minder duurzame energieprojecten gerealiseerd.”

Solaris Industria neemt daarom de volledige financiering en exploitatie van zonnestroomsystemen op zich. Voor elk project dat het bedrijf onder zijn hoede neemt, wordt een aparte BV, ofwel ESCo (Energie Service Company), opgericht. “Solaris Industria blijft 15 jaar lang eigenaar van het zonnestroomsysteem”, legt Koek uit. “Dit zonnestroomsysteem heeft natuurlijk inkomsten, waarmee we de rente, aflossing en exploitatie van het systeem betalen. De winst die overblijft delen we met de klant.”

Het voordeel van deze opzet is dat elke partij betrokken blijft bij het project. “Hoe beter het zonnestroomproject presteert, hoe hoger de winst van de ESCo”, zegt Koek. “Aangezien we aan winstdeling doen, heeft elke partij er baat bij dat het systeem optimaal presteert. Ook de installateur blijft betrokken, want die is 15 jaar lang verantwoordelijk voor het onderhoud van het systeem.”

“Er komt veel communicatie bij deze opzet kijken”, vervolgt Koek. “Maar als het project eenmaal loopt, hebben alle partijen er 15 jaar lang profijt van.”

Crowdfunding

Om de zonnestroomprojecten te realiseren, moeten ze wel voorgefinancierd worden. Solaris Industria doet dit deels in samenwerking met een duurzame bank in Nederland, maar moet ook in eigen buidel tasten.

Om zoveel mogelijk zonnestroomprojecten te financieren, start het bedrijf daarom een crowdfundingcampagne van € 265.000 op DuurzaamInvesteren.nl. Hiermee wordt 12 procent van het investeringsbedrag voor vier projecten van Solaris Industria gedekt.

Kansen voor het bedrijfsleven

Solaris Industria richt zich met zijn opzet vooral op het bedrijfsleven. Dat is een bewuste keuze, stelt Koek, want juist daar is nog een wereld te winnen. “Zonne-energie kwam in Nederland op gang op de markt voor particulieren”, zegt hij. “Vervolgens kwamen scholen erbij. Ook agrariërs zijn er relatief vroeg op ingesprongen, maar andere bedrijven blijven vooralsnog een beetje achter. Er zijn talloze bedrijventerreinen in Nederland, met enorme dakoppervlaktes. De potentie op het gebied van zonne-energie is daar enorm. Dat moeten we benutten.”

SDE+

Om dat te bereiken is de SDE+-subsidie onmisbaar, vindt Koek: “Zonder die subsidie komt geen enkel project van de grond. De SDE+-regeling staat aan de basis van bijna alle grootschalige zonnestroomprojecten in Nederland.”

Toch zijn er nog genoeg slagen te maken, om de subsidie nog aantrekkelijker te maken. Koek: “Het is bijvoorbeeld vreemd dat de looptijd van groenfinancieringen en SDE+-subsidies niet gelijk getrokken zijn. Die zijn momenteel respectievelijk 10 en 15 jaar. Er ligt een belangrijke rol weggelegd voor de overheid om hier iets aan te doen.”

Toekomst

Ondanks dat er slagen te maken zijn, is Koek positief over het verloop van de energietransitie in Nederland. “Je merkt dat zonneparken steeds vaker van de grond komen en ook groter worden in schaal”, zegt hij. “Daarnaast zie je dat banken steeds vaker betrokken zijn bij duurzame energieprojecten. Het is nog steeds een beetje pionieren, maar dat verdwijnt vanzelf naarmate meer projecten daadwerkelijk opgeleverd worden. Op die manier wordt het in de toekomst dus ook gemakkelijker om projecten gefinancierd te krijgen.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*