Zonder vlam in de pijp: Nederlandse bedrijven bouwen al jaren ‘Tesla’-vrachtwagens

Dat elektrische auto’s de toekomst hebben, daar twijfelen steeds minder mensen over. Maar ook het vrachtvervoer wacht een groene toekomst. Althans, als het aan Tesla-baas Elon Musk ligt. Maar hier in Nederland worden al jaren elektrische vrachtwagens gebouwd.

Hij liet het al een paar keer doorschemeren. En vorige week maakte Elon Musk bekend dat zijn Tesla-vrachtwagen nog dit jaar wordt onthuld. Geen overbodige luxe, nu steeds meer Europese steden maatregelen nemen tegen luchtvervuiling door verkeer.

In Nederland zijn vooral Utrecht en Rotterdam voorlopers met milieuzones waar voor vervuilende dieselvrachtwagens geen ruimte meer is. Dan is zo’n elektrische truck natuurlijk een uitkomst.

Pionieren in de polder

Maar hoe vernieuwend het idee van Musk ook klinkt. In Nederland worden al jaren elektrische vrachtwagens en zware voertuigen gebouwd. Zo bouwt familiebedrijf van het jaar Terberg elektrische voertuigen die in havens worden gebruikt, wordt Nederland een stukje mooier door de stille en schone Hytrucks en ook bij VDL in Eindhoven wordt hard gewerkt aan elektrische vrachtwagens en bussen.

Wie echt op tijd de voordelen van elektrisch rijden zagen, waren de pioniers van Emoss uit het Brabantse Oosterhout. Daar bouwen ze gewone vrachtwagens om tot elektrische. “We waren er in 1998 vroeg bij. Niemand geloofde ons toen. We moesten niet denken dat we Mercedes waren. Maar vandaag de dag zijn we gewoon een gerespecteerd bedrijf. En we groeien sterk”, vertelt technisch directeur Martijn Noordam.

Is Noordam dan een Hollandse Elon Musk? “Nee, daar kunnen wij ons niet mee vergelijken.” Hij zag Emoss ook niet echt als een startup, zoals startups er nu in Amerika uitzien. “Er heerst hier een heel ander investeringsklimaat.” Bij Emoss verbouwen ze per jaar zo’n 75 vrachtwagen om tot elektrische voertuigen. Ook verkopen ze nog eens evenveel ‘ombouwkits’, die vooral aan de andere kant van de wereld worden gebruikt, aldus Noordam.

Tesla: geen concurrent, maar collega

Toch maken ze zich in Oosterhout geen zorgen als de gigant uit Silicon Valley ook met elektrische trucks komt. Noordam: “Hoe meer van die dingen op de weg, hoe beter het is.” Hij verwacht sowieso niet dat de Tesla-trucks veel in Europa zullen rijden. “Waarschijnlijk komen ze echt met een Amerikaanse vrachtwagen.”

Maar Tesla kan wel een push geven aan de hele markt, denkt Noordam. En daar kunnen ook de Nederlandse fabrikanten van profiteren. Als zal het voor een kleine speler wel lastig worden als straks de hele branche omgaat naar elektrisch.

“Ik verwacht over een jaar of vijf een omslagpunt. Als de echt grote fabrikanten hun huidige dieselmotoren gaan uitfaseren.” Noordam verwacht dat het dan ook lastiger wordt voor Emoss. Als kleine speler is het lastig concurreren tegen de groten, die met massaproductie goedkoper kunnen leveren.

Met de vlam in de pijp…

Om toch te overleven, is specialisatie nodig, denkt Noordam. Nu al verkoopt Emoss veel elektrische vuilniswagens. Het gaat dan echt om zware jongens, tot 27 ton. “Bij grote fabrikanten is waarschijnlijk niet zo veel te kiezen, dat kan bij ons wel.”

Het nadeel is dat de actieradius van zo’n zwaar voertuig nog laag ligt. Met de vlam in de pijp (spreekwoordelijk dan) richting Brennerpas is nog lang niet mogelijk. Bij Transport en Logistiek Nederland (TLN) denken ze dat elektrisch langeafstandsvervoer alleen mogelijk is met een vorm van externe stroomvoorziening. “Of er moet een doorbraak komen in accutechnologie”, zegt een woordvoerder van TLN.

Zo experimenteert Siemens met een soort trolleyvrachtwagens. TLN: “Maar je kunt je afvragen of je dan niet de goederentrein, sowieso de snelste manier van CO2-reductie, opnieuw aan het uitvinden bent.” Hoewel de branchevereniging laat weten dat de techniek wel praktisch is als er een snelweg naast een spoorlijn ligt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*