Belgische windenergie krijgt offshore stopcontact

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, reserveert een bedrag van 400 miljoen euro voor de bouw van een offshore platform waarop de windparken op zee kunnen worden aangesloten en dat de opgewekte elektriciteit naar de wal kan doorsturen.

Dat heeft Chris Peeters, chief executive van Elia, bekend gemaakt.

Het project zou over ruim twee jaar klaar moeten zijn. Het offshore stopcontact zal 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge worden geïnstalleerd.

Door de inschakeling van het platform hoeft niet elk individueel offshore windpark een eigen aansluiting met de wal moeten voorzien. Bijkomende offshore windparken kunnen in de toekomst worden aangesloten.

Stevin

Er wordt al jaren gesproken over een mogelijk offshore stopcontact waarop de windparken in de Belgische Noordzee zouden kunnen worden aangesloten. Daardoor zou immers een gezamenlijke verbinding met de wal kunnen worden voorzien, waardoor de kostprijs van de offshore windenergie zou kunnen worden verlaagd.

Elia heeft nu definitief te installatie van het platform bevestigd. Op het stopcontact zullen over ruim twee jaar de windparken Rental, Northwester, Mermaid en Seastar kunnen worden aangesloten. Het platform zou daardoor een geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 1.030 megawatt kunnen verwerken.

Het stopcontact op zee zal met drie onderzeese kabels een verbinding met het Belgische onshore elektriciteitsnet verzekeren. Door de meervoudige verbinding moet het eventuele uitvallen van individuele kabels kunnen opvangen. De kabels zullen worden aangesloten op het hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge.

Elia noemt de installatie van het stopcontact een belangrijke strategische stap. Daarbij wordt ook gewag gemaakt van nieuwe economische kansen, mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de creatie van kwalitatief hoogstaande banen. Het stopcontact zou ook bij grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten kunnen worden ingeschakeld.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*