VIDEO-Automerken omarmen lithium-ion accu, maar waarom?

Mitsubishi Motors ontwikkelde in de jaren zestig al een elektrische auto met loodaccu’s. In de jaren negentig werd volop geëxperimenteerd met accu’s van nikkel-cadmium en nikkel-metaalhybride en uiteindelijk kreeg ’s werelds eerste in serie geproduceerde elektrische auto in 2009 (Mitsubishi i-MiEV) een lithium-ion batterij.

Waarom lithium-ion?

Een van de belangrijkste eigenschappen van een lithium-ion accu (Li-ion) is de energiedichtheid, ofwel de hoeveelheid energie die per kilo kan worden opgeslagen. Die is veel hoger dan bij nikkel-cadmium (NiCd) en nikkel-metaalhybride (NiMH) en zelfs vier keer hoger dan bij een conventionele loodzuur accu die bij elke auto onder de motorkap te vinden is.

Tegelijkertijd is een Li-ion accu ook 20 tot 35% lichter dan een NiMH batterij met dezelfde capaciteit. Vandaar de massale toepassing van Li-ion batterijen in smartphones. Maar ook in elektrische auto’s komt het lagere gewicht ten goede aan de rijeigenschappen, de efficiency en de actieradius.

Ook niet onbelangrijk: een Li-ion accu is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem, bevat geen vloeibaar elektrolyt en is goed bestand tegen schokken. De Li-ion accu is probleemloos met allerlei verschillende snelheden op te laden, heeft een zeer geringe zelfontlading en geen last van capaciteitsvermindering bij het laden van een niet-lege accu.

De technische levensduur is langer dan andere accu’s, mede doordat een Li-ion accu aanzienlijk vaker kan worden opgeladen. En vanwege de hogere kostprijs is het rendabel om maatregelen te nemen om de levensduur te verlengen. Onderzoekers van het Franse energie-instituut CEA concludeerden eerder al dat de gemiddelde levensduur van een Li-ion accu gelijk is aan die van een personenauto.

Tot slot is een Li-ion accu milieuvriendelijker dan andere accu’s, omdat ze geen giftige stoffen zoals cadmium of kwik bevatten en kunnen worden hergebruikt en gerecycled.

Waar komt lithium vandaan?

De meeste lithium, het hoofdbestanddeel van lithium-ion accu’s, wordt gewonnen in Chili. Dankzij deze prachtige video van Bloomberg, die een zoutwinningsbedrijf in de Atacama-woestijn bezocht, weten we dat in een (semi-)elektrische Mitsubishi tien tot vijftien kilo lithium is verwerkt. Bekijk de video.

Zijn er ook nadelen?

Vooralsnog wel ja. De kostprijs van Li-ion accu’s is nog relatief hoog, ook al daalt die momenteel aanzienlijk sneller dan gedacht. Gemiddeld genomen ligt de prijs van een Li-ion batterij vier keer hoger dan bij een loodzuur accu.

Ander nadeel is dat Li-ion accu’s kapot gaan als ze te ver leeg raken. Dat verklaart de noodzaak van een goed functionerend batterij-managementsysteem dat continu de accuspanning controleert.

Wist jij dat Mitsubishi Motors al sinds 1966 ervaring heeft met elektrische aandrijving? En dat wij onterecht bang zijn voor een lege accu?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*