VIDEO-Robotrollator LEA in herfst beschikbaar

De Haagse startup Robot Care Systems gaat in oktober de markt op met LEA (Lean Empowering Assistant), een slimme rollator die revalidanten, ouderen en dementerenden ondersteunt bij het staan en lopen en dagelijkse taken. De mobiele assistent staat ook in contact met zorgverleners en familie.

De elektrisch aangedreven rollator die zich aanpast aan de snelheid van de bestuurder, beschikt over allerlei technische hulpmiddelen. Het gaat onder meer om camera’s (video, laser en 3D), sensoren in de handgrepen (voor intuïtief sturen) en sensoren met ultrasonische geluidsgolven (om botsen te voorkomen).

De slimme rollator voert autonoom taken uit en is op afstand te beheren. De makers hebben bewust gekozen voor een eenvoudig en herkenbaar ontwerp (de vorm van een rollator) omdat dat voor de doelgroep herkenbaar is en voorziet in de juiste hulp voor ondersteuning bij het opstaan en lopen.

Volgens de directeur van Robot Care systems, Maja Rudinac, was het een hele kluif om de certificering voor het digitale hulpmiddel rond te krijgen. Ook het doorontwikkelen van het product, waarvoor het bedrijf tests uitvoerde in meerdere landen, vergde veel tijd. Dat zei ze tijdens de Internationale Robotweek die vorige week in Den Haag en Delft werd gehouden.

GPS

Behalve als ondersteunende functie voor het lopen en staan, voorziet het apparaat ook in het leggen van contact. Via het aanraakbeeldscherm blijven cliënten in contact met zorgverleners en familie. Een agendafunctie wijst de gebruiker wijst op afspraken en loodst hem eventueel via gps naar de juiste locatie.

LEA is ook in te zetten om de leefstijl van de gebruiker te monitoren, waarbij een alarm volgt wanneer die afwijkt van het normale ritme. ‘Zo kunnen noodgevallen of het ronddwalen in huis vroegtijdig gedetecteerd worden’, licht de leverancier toe.
Ook helpt het apparaat bij bijvoorbeeld spieroefeningen door via het display op de rollator voorbeelden van oefeningen te tonen.

Verkoop

Doelgroepen zijn revalidatiecentra, verzorgingstehuizen en patiënten die langer thuis willen wonen. Het bedrijf start in september met de productie. Het hulpmiddel wordt in Nederland en China gemaakt. Robot Care Systems verwacht in 2017 zo’n driehonderd LEA’s te verkopen. Dat aantal moet de komende jaren groeien tot tienduizenden.

Het apparaat gaat afhankelijk van de uitvoering tussen de twee- en drieduizend euro kosten. Er komt ook een optie om het hulpmiddel te leasen. Volgens de makers zijn die kosten vele malen lager dan de situatie waarbij een cliënt langer in een ziekenhuis moet liggen en daar begeleid wordt.
Zowel UMC Utrecht als de Nijmeegse revalidatie-instelling Sint Maartenskliniek hebben interesse getoond in het hulpmiddel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*