Mercedes-Benz komt met accu’s voor thuis

Aus dem Auto ans Netz: Mercedes-Benz Energiespeicher eignen sich auch für die private Nutzung zur verlustfreien Zwischenspeicherung von überschüssigem Strom. / From cars to power grids: Mercedes-Benz energy storages are also suitable for private use to buffer surplus power virtually free of any losses.

Al in 2015 introduceerde Tesla de Powerwall voor het thuis opslaan van zonne-energie. Nu stort ook autofabrikant Mercedes-Benz zich op de thuisenergieopslag met accu’s.

Stel je hebt zonnepanelen op het dak van je huis die overdag, als het licht is, stroom opwekken. Maar wat als je die energie pas ’s avonds wil gebruiken wanneer het donker is. Dan wil je die energie kunnen opslaan voor later gebruik. Binnenkort kan dat met een heus Mercedes-Benz accupakket.

Accu’s voor hybride auto’s

De accu’s die Mercedes voor thuisgebruik aanbiedt zijn lithium-ion-accu’s die zijn ontwikkeld voor elektrische en hybride auto’s, en andere voertuigen. Maar voor thuisgebruik zijn ze ook uitstekend geschikt, zo claimt Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz dat hiermee een geheel nieuwe markt aanboort.

De accupakketten worden modulair opgebouwd en bestaan uit delen van 2,5 kWh elk. Met acht van deze delen heb je bijvoorbeeld een capaciteit van 20 kWh. Volgens Mercedes-Benz kun je op die manier tot wel 65 procent van de energiebehoefte van je huishouden voorzien. Maar dat is uiteraard afhankelijk van diverse variabelen, zoals je stroomverbruik, de hoeveelheid opgewekte energie en de capaciteit van de door jou aangeschafte accu’s.

Vraag overweldigend

Daarnaast komt er ook een 5,9 kWh-module op de markt voor bedrijven. Op een nog grotere schaal sluit Mercedes in de toekomst ook nog eens op accu’s aan op het nationale Duitse stroomnet. Dat zijn modules met een capaciteit van 29 MWh die schommelingen in het net moeten opvangen.

In Duitsland heeft Mercedes inmiddels al 500 installateurs opgeleid om de accu’s in woningen te installeren. Maar ook in andere landen zullen de accupaketten leverbaar worden voor huishoudens. “De vraag is overweldigend en we hebben al heel veel orders binnengekregen”, zegt hoofdontwikkelaar Harald Kröger. De accu’s worden geproduceerd door Deutsche Accumotive, een dochterbedrijf van Daimler, die deze zomer een tweede fabriek opent.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*