Nissan Leaf is nu ook rallyauto

Nissan LEAF AT-EV (All Terrain Electric Vehicle)

De elektrische Nissan blijkt een allemansvriend te zijn, die is te porren voor alle mogelijke activiteiten.

Het lijkt er wel op dat de rally waar de Leaf aan meedoet een beproefing wordt, zeker voor de mens en misschien ook voor de machine. We hebben het namelijk niet over een paar rondjes om de kerk. Team Plug In Adventures is deelnemer aan de Mongol Rally met een Nissan Leaf AT-EV, zoals de rally-uitvoering is gedoopt. En die rally is liefst 16.000 km lang, van Schotland naar Mongolië! De start is op 16 juli.

De Leaf is slechts licht aangepast. De auto is voorzien van smallere banden met meer grip, een imperiaal biedt plaats aan de uitrusting van de inzittenden, een lichtbalk zorgt voor goed zicht en de onderzijde wordt beschermd door extra plaatwerk. Er is geen motorische tuning en de auto heeft het gebruikelijke accupakket met een capaciteit van 30 kWh.

Dat wordt kortom geen doldwaas rallytempo, maar spaarzaam omgaan met de stroom en vooral ook veel snelladen met de Chademo-aansluiting. Dat moet in Europa nog prima gaan, maar eenmaal daarbuiten zal de auto vaak aan een regulier stopcontact gehangen moeten worden om de batterij tergend langzaam weer vol te krijgen.

Het zal me benieuwen wat het gemiddelde stroomverbruik wordt. Zeker ook gezien de imperiaal, die geen verbetering voor de luchtweerstand vormt, en het rijden over slechte en onverharde wegen. Verder is de optimale snelheid een boeiend vraagstuk; het is geen fijn vooruitzicht om te stoppen bij elk snellaadpunt, maar tergend langzaam rijden is dat evenmin. Wat blijft er in de rally over van het theoretische rijbereik van 250 km?

De rally wordt verreden voor het goede doel. Alleen maar nobel dus, dit initiatief. Overigens is het einde voor de huidige generatie van de Leaf in zicht, de nieuwe Leaf wordt tegen het einde van het jaar verwacht.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*