‘Alle auto’s elektrisch kan 6 tot 7% op totale CO2-uitstoot schelen’

Als we in Nederland allemaal elektrisch gaan rijden en dat doen op groene stroom, kan dat 6 tot 7% van de Nederlandse CO2-uitstoot schelen. De Correspondent becijferde de CO2-uitstoot van het autorijden. ‘Een elektrische auto die rijdt op honderd procent groene stroom, veroorzaakt met de huidige technologie zo’n twee derde minder CO2-uitstoot dan een benzine-auto.’

De Correspondent is aan het cijferen geslagen rond de CO2-uitstoot van benzine-auto’s en elektrische auto’s. De uitkomst: als je de productie meerekent, ook van de batterij, en de elektrische auto volledig op groene stroom rijdt, dan veroorzaakt deze in zijn hele leven twee derde minder CO2-uitstoot.

Uit het artikel van De Correspondent
‘(…) Het produceren van de batterij voor een elektrische auto veroorzaakt eenmalig een hoop extra CO2-uitstoot. Maar zelfs als we met deze auto zouden rijden op de huidige energie-mix in Nederland, dan is de gemiddelde elektrische auto alsnog flink schoner dan de gemiddelde benzine-auto. Dat komt doordat de productie van de auto en de stroom uiteindelijk voor een veel kleiner deel van de CO2-uitstoot verantwoordelijk zijn dan het daadwerkelijke rijden.
In de praktijk gebruiken Nederlandse elektrische auto’s rijden vermoedelijk stroom die groener is dan de gemiddelde Nederlandse productiemix, en dus is de totale CO2-uitstoot nog lager.

Maar waar het echt om draait is dit: een elektrische auto die rijdt op honderd procent groene stroom, veroorzaakt met de huidige technologie zo’n twee derde minder CO2-uitstoot dan een benzine-auto.

Dit is waar we heen moeten en dankzij de ontwikkeling van deze auto ook heen kunnen. De batterijen in de auto vormen bovendien een deel van de opslag die we hard nodig hebben om de hernieuwbare energie te bewaren.
Gaan we allemaal elektrisch rijden in Nederland op groene stroom, dan kan dat tegen de 6-7 procent van onze huidige totale CO2-uitstoot gaan schelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*