VIDEO-Autonoom elektrisch containerschip in de maak

Na autonome auto’s en vrachtwagens is het nu de beurt aan de scheepvaart. Eind 2018 moet het eerste elektrische autonome vrachtschip te water worden gelaten.

Het Noorse bedrijf Yara en het maritieme-technologiebedrijf Kongsberg werken aan het eerste volledig elektrische en autonome containerschip. De bedoeling is dat het schip chemicaliën en kunstmest zal gaan vervoeren van Yara’s fabriek naar de nabijgelegen steden Brevik en Larvik.

Aanvankelijk zal het vrachtschip nog bemand worden. In 2019 zal de overstap worden gemaakt naar besturing op afstand en in 2020 moet de boot helemaal autonoom gaan varen, zo is de bedoeling. Het zal nog wel even duren voordat ook op de oceanen autonome schepen zullen gaan varen. Wel wezen de Noorse autoriteiten het Trondheim-fjord vorig jaar al aan als ’s wereld eerste testgebied voor autonome schepen.

Minder CO2-uitstoot

De ingebruikname van het elektrische containerschip door Yara moet leiden tot een flinke afname van de uitstoot van NOx en CO2. Tot nu toe stuurt Yara 40.000 keer per jaar trucks de weg op om zijn goederen te vervoeren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*