Straks ook groene stroom tanken bij Shell

Bij een stop langs de snelweg kun je binnenkort je auto niet alleen meer ‘volgooien’ met diesel, benzine of lpg, maar ook met stroom. Nog dit jaar komen laadpunten voor elektrische auto’s op twintig Shell-stations in de Randstad.

hells laadpalen worden snelladers, alleen geschikt voor volledig elektrische auto’s en gevoed met groene stroom. In 15 tot 20 minuten is de accu voor driekwart vol. Genoeg tijd voor het andere verdienmodel van Shell. ,,Vers belegde broodjes, koffie, frisse sanitaire voorzieningen en gratis wifi om te kunnen werken,’’ zegt Machteld de Haan, verantwoordelijk voor de Shell-stations in de Benelux en Frankrijk.

Elektrisch rijden is vooralsnog een niche. Door de hoge aanschafprijs is een elektrische auto alleen interessant voor leaserijders vanwege de lage bijtelling en voor mensen die zeer begaan zijn met het milieu. De 15.000 volledig elektrische auto’s die in Nederland rijden, vormen 0,18 procent van het Nederlandse wagenpark. Maar toch, het aantal groeit de laatste maanden sterk en de verwachtingen zijn hooggespannen. In 2035 zouden alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden.

,,Het kan heel hard gaan. We zien groei in de toekomst en denken dat dit een goed moment is om in te stappen,’’ zegt De Haan. Daarom wil Shell erbij zijn voordat de laatste auto met een benzinemotor het automuseum binnenrolt.

Geen stekker te bekennen

Ook bij Shell zelf kan het hard gaan. Nog geen jaar geleden heropende het bedrijf in Luxemburg het grootste benzinestation van Europa: 51 pompen, maar geen stekker te bekennen. Nu is het bedrijf om. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er plannen voor oplaadplekken bij Shell brandstofstations.

In Nederland heeft marktleider Shell 600 brandstofstations. De Haan durft niet te zeggen wanneer die van elektrische laadpunten zijn voorzien. ,,De komende decennia hebben we nog voor het merendeel fossiele brandstoffen nodig.’’

Break-even draaien

Maar elektrisch autorijden kan prima en volgens Shell willen automobilisten met een volledig elektrische auto ook onderweg kunnen bijladen. Langs de snelwegen staan al op ruim 50 plekken onbemande snellaadstations van Fastned. Dat bedrijf maakte vorige maand bekend dat de eerste twee stations na vijf jaar break-even draaien.

De Haan zegt dat Shell niet kijkt naar de concurrent. ,,Mogelijk komt een laadpunt van ons vlak bij een andere aanbieder. We gaan uit van onze eigen infrastructuur.’’ Eind deze zomer zijn de eerste laadpunten klaar. De laadpalen worden niet weggestopt in een hoekje, maar zullen een even prominente plek krijgen als de benzinepompen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*