Dit is een volledig elektrische schoolbus

Door stekkerkoning op 14-05-2017 om 16:19 www.groen7.nl

De jeugd heeft de toekomst, en wordt in dit geval ook nog eens op milieuvriendelijke wijze vervoerd.

Automobiele iconen. Ze komen ook hier met enige regelmaat voorbij, als ze maar voorzien zijn van een alternatieve aandrijflijn. Eerder schreven we over de London cab, de UPS-bezorgbus en een Citroën HY-foodtruck. We kunnen er één aan toevoegen. Ook de vertrouwde Amerikaanse schoolbus is er nu in een geëlektrificeerde vorm. Dat zie je verder nergens aan, behalve dan aan een enkel opschrift met de tekst Electric. Trouwens, die groene velgen en bumpers zullen ook wel een hint zijn.

De basis is een chassis-cabine op basis van een Ford E450, het bedrijf Trans Tech Bus maakt daarvan een schoolbus en Motiv levert de elektrische aandrijflijn. De elektromotor komt op de plaats van de verbrandingsmotor, en levert een vermogen van 150 kW (204 pk). Er zijn batterijpakketten beschikbaar met een grootte van 85, 106 of 127 kWh. Daarmee ligt het rijbereik tussen de 100 en 140 km.

Er wordt een besparing van 85 % op de gebruikskosten voorgespiegeld. De verdere voordelen zijn evident; geen gerammel, getril meer, directe beschikbaarheid van het motorvermogen en daardoor veel comfort. Bovendien werken verbrandingsmotoren het minst efficiënt wanneer er veel gestopt moet worden en het optrekken en afremmen haast eindeloos is. Laat dat nu juist de hoofdtaak zijn van een schoolbusbestuurder. Een elektrische aandrijflijn is hier dus zeer op zijn plaats.

De eerste 13 elektrische schoolbussen gaan rijden in Sacramento, Californië (VS). Na een staatssubsidie van $ 7,5 miljoen aan het Sacramento Regional Zero-Emission School Bus Deployment Project. Alles voor een goede luchtkwaliteit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*