VIDEO – Volvo test autonome vuilniswagen

Bron: www.ttm.nl

Het Zweedse afvalverwerkingsbedrijf Renova test in samenwerking met Volvo Trucks een autonoom opererende vuilniswagen. Die werkt volgens hetzelfde principe als de truck die Volvo in mijnen in Noord-Zweden heeft rijden.

Een vrijwel verlaten mijn of een woonwijk is wel een verschil, dus is de Volvo volgepakt met sensoren en stopt hij onmiddellijk als er iets op de weg verschijnt. Als de autonome vuilnisVolvo voor de eerste maal door een nieuw gebied rijdt, wordt hij bestuurd door een chauffeur. De auto legt dan de route en stoppunten vast. Bij een volgende keer weet hij precies waar en wanneer te stoppen. De chauffeur kan dan uitstappen en de truck rijdt zelf, achterwaarts nog wel, door de straat en stopt bij de kliko’s.

Er is voor een achterwaartse gang gekozen zodat de chauffeur, die nu meer een operator is, zelf kan controleren hoe het gaat met het legen van de kliko’s en of alles veilig gebeurt. Zou de auto vooruit rijden, dan moet de chauffeur telkens van cabine naar de achterzijde lopen, met alle risico’s van dien.

De proef vindt plaats tot eind dit jaar en wordt daarna grondig geëvalueerd. Acceptatie door chauffeurs en andere weggebruikers is een belangrijk punt. Volvo verwacht zelf dat autonoom rijden eerder zal worden ingevoerd bij toepassingen als mijnen en transportterminals.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*