OSV’s Edit gebouwd als ‘vehicle as a service’

Door: Maarten Bokslag  www.automotive-management.nl

Het Italiaans/Amerikaanse bedrijf OSVehicle, bekend van de modulair opgebouwde ‘Ikea-auto’, lanceerde afgelopen week de Edit: een elektrische kitcar die stage 5 – het hoogste niveau – autonoom kan rijden, modulair is en volledig open source, zodat iedereen hem kan bouwen en verbeteren.

De vierpersoons Edit werd afgelopen woensdag door OSVehicle gepresenteerd als aanvulling op de al bestaande Tabby, de Ikea-auto die drie jaar geleden de aandacht trok. Het bedrijf van de Italiaanse ingenieur Francisco Liu is inmiddels verhuisd naar Silicon Valley, waar het binnen het programma van Y Combinator alle kansen krijgt om zich verder te ontwikkelen. Ook Dropbox, Airbnb en Reddit maakten onderdeel uit van dit stimuleringsprogramma.

De uitgangspunten die bij de Tabby – inmiddels herdoopt tot Tabby evo – voorop stonden, gelden ook voor de Edit. Het is een white label open source-auto, waarmee iedereen autofabrikant kan worden. Dat scheelt miljoenen dollars aan investeringen, stelt OSVehicle. Dankzij het open source-karakter kan het gedeelde product steeds beter worden.

Autonoom en elektrisch

De Edit bouwt voort op het elektrisch aangedreven chassis van de Tabby evo. Het model kan uitgerust worden voor elk niveau van autonoom rijden en is volledig modulair. De indeling en carrosseriepanelen zijn eenvoudig aan te passen, zodat iedereen zijn eigen perfecte auto kan bouwen. Dit zou bedrijven in staat stellen het voertuig op hun specifieke behoeften aan te passen en mensen in staat stellen om een voertuig te kopen dat is ontworpen voor een doel in plaats van een merk.

Daarmee is de Edit ontworpen als ‘Vehicle as a service’. Nu is het afwachten wie de uitdaging aandurft en voortbouwt op dit bijzondere concept.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*