Als je nu elektrisch gaat rijden, rij je over 5 jaar ‘voor niks’

Door: Tim Luimes              big.nl

“In 2030 kun je alleen nog maar elektrisch kopen, verwacht ik”, zegt Maarten Steinbuch, professor in Systems and Control en deskundige op het gebied van elektrisch rijden. Steinbuch denkt dat als je nu bijvoorbeeld een Opel Ampera-E koopt, je over vijf jaar ‘voor niks’ rijdt.

Tijdens dit interview sjoeft Steinbuch met zijn Tesla Model S over de snelweg. Hij heeft er in drieënhalf jaar al 140.000 kilometer op zitten.

Is elektrisch rijden nu te betalen voor de particulier?
“Dé particulier bestaat niet, er zijn heel veel verschillende. De particulier die 40.000 kilometer per jaar rijdt, verdient z’n investering een stuk sneller terug dan degene die 10.000 kilometer rijdt. De huidige situatie zal ook niet zo blijven, het wordt steeds goedkoper en de range wordt groter. Er is een transitie gaande naar een nieuwe tijd, waarin het standaard is om elektrisch te gaan kopen. In 2030 kun je alleen nog maar elektrisch kopen, verwacht ik.”

“Dat begint natuurlijk met de mensen die het aankoopbedrag het snelste terugverdienen. Om heel concreet te zijn: ik rij als particulier 40.000 kilometer per jaar. Thuis kan ik opladen met nachtstroom – dat kan niet iedereen, maar ik wel – en per jaar verdien ik 5.000 euro terug omdat ik minder benzinekosten heb. In vijf jaar is dat 25.000 euro. Als je nu een Opel Ampera-E koopt voor 40.000 euro, dan is dat met de terugverdiende benzinekosten nog maar 15.000 euro. Als je daar de restwaarde (de geschatte verkoopwaarde van een duurzaam product aan het einde van de levensduur – red.) van 15.000 euro van aftrekt, dan rij je dus voor niks.”

In Nederland moeten we ontzettend wennen aan private lease maar in Amerika is het standaard

Dan moet je wel het aankoopbedrag kunnen betalen
“Ja, dat kan niet iedereen. Daarom zie je nu een hele snelle opkomst van private lease, dat neemt nu met 70% per jaar toe. Dan is het probleem van de initiële hoge investering weg. Wij moeten daar in Nederland ontzettend aan wennen, maar in Amerika is het standaard. Niemand koopt daar een auto nieuw, iedereen heeft een leasecontract. Dat verandert nu dus snel, alleen is op dit moment het aanbod nog beperkt. 2018 wordt daarin een heel interessant overgangsjaar, dan heb je meerdere modellen waar je uit kan kiezen.”

De consument die weinig kilometers maakt en geen geld heeft die moet gewoon lekker tweedehands blijven kopen

Wie moeten er nu dus elektrisch gaan rijden?
“Voor de zakelijke rijder is het nu sowieso al supergunstig. Je hebt maar 4% bijtelling, als je dat bedrag niet kan betalen dan neem je een zakelijk leasecontract. Bij de privérijder die voldoende geld op de bank heeft staan, is het nu ook al gunstig, als je tenminste 40.000 kilometers maakt. Als je wel voldoende geld hebt maar slechts 10.000 kilometer per jaar rijdt, dan is de terugverdientijd gewoon heel lang en is het dus nog niet zo zinvol. De normale consument die geen geld op de bank heeft maar wel 40.000 kilometer maakt, die moet het private leasecontract eens gaan uitpluizen. En de consument die weinig kilometers maakt en geen geld heeft die moet gewoon lekker tweedehands blijven kopen. Tweedehands elektrische auto’s zijn er alleen nog niet zoveel.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*