De E-Klasse All-Terrain: ook voor naast de weg

Door: Niels Janson        autovandaag.nl

In navolging van de populaire Audi A6 Allroad en vooral de Volvo V70/V90 Cross Country, levert Mercedes-Benz vanaf de huidige generatie ook een dergelijke uitvoering voor de E-Klasse Estate. Hoe dat bevalt zocht AutoVandaag uit tijdens een rijtest.

Bij de onthulling vroeg de E-Klasse All-Terrain enige gewenning. Volvo en Audi gebruiken hetzelfde recept voor de V90 Cross Country en de A6 Allroad, maar die auto’s hebben van zichzelf al wat stoerdere vormen. De E-Klasse Estate is vooral een elegante auto en dat vloekt enigszins met de stoere off-roadaankleding. Eenmaal aan die combinatie gewend staat er echter eendikke auto voor de deur, waarmee men prima voor de dag komt.

Alleen diesel

Mercedes-Benz levert de All-Terrain op dit moment uitsluitend met één type dieselmotor. Dat is de 194 pk sterke viercilinder 2.0-liter diesel, die net als bij de andere E-Klasse-modellen standaard wordt gekoppeld aan een negentrapsautomaat. Deze zomer wordt dit aanbod uitgebreid met een 258 pk sterke zescilinder diesel, de E350d 4Matic.

Comfort

De All-Terrain rijdt niet anders dan de andere E-Klasse-modellen. Dat betekent dat de auto een zijdezacht veercomfort biedt. Ook op andere gebieden staat comfort hoog in het vaandel. Dankzij het grote wielformaat is het bandengeruis redelijk aanwezig, maar niet in doordringende mate. Hetzelfde geldt voor het dieselgeluid uit het vooronder, dat zich alleen laat horen bij het accelereren.

Bodemvrijheid

Speciaal voor deze uitvoering voegt Mercedes een nieuwe All-Terrain rijmodus aan de mogelijkheden toe. In de dagelijkse praktijk, op de goede Nederlandse wegen, biedt rijden in de All-Terrain modus geen toegevoegde waarde. Komt men terecht op wegen met slecht of onverhard wegdek, dan zorgt de instelling niet zozeer voor (nog) meer rijcomfort, maar de extra grondspeling en carrosseriebescherming komen dan wel van pas. In de All-Terrain-rijmodus staat de luchtvering tot een snelheid 35 km/h in de hoogste stand, waarbij de auto 15,6 centimeter bodemvrijheid heeft. In de lage stand is dat 12,1 centimeter.

Ideale zitpositie

In het interieur is aan enkele minieme details te zien dat men in de All-Terrain-uitvoering zit, bijvoorbeeld aan de modelspecifieke vloermatten. Verder biedt het interieur al het comfort van de overige E-Klasse-modellen, waarbij dankzij de elektrisch verstelbare voorstoelen de ideale zitpositie wordt gevonden. Op de achterbank hebben zowel hoofd als benen ruimte zat.

Rijk uitgerust

De E-Klasse All-Terrain staat in de prijslijst vanaf 76.314 euro. De auto is standaard uitgerust met onder andere 19-inch lichtmetalen tienspaaks wielen, LED-koplampen, keyless start, Air Body Control, lederlook-bekleding, sportstoelen, AMG-sportpedalen, sfeerverlichting met maar liefst 64 kleuren en het Remote Online-voertuigvolgsysteem. Dit alles wordt uiteraard aangevuld met de stoere off-road-aankleding aan de buitenkant. Ook zijn alle veiligheidsvoorzieningen die je bij de E-Klasse mag verwachten standaard aanwezig. De vanafprijzen van de normale E-Klasse en E-Klasse Estate bedragen respectievelijk 54.222 euro en 58.480 euro.

Lease

De Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain kent geen speciaal op lease gerichte uitvoeringen. Voor een Business Solution-uitvoering zal men moeten uitwijken naar de reguliere Estate. De E-Klasse is te leasen vanaf 638 euro per maand, of vanaf 673 euro per maand voor de Estate. Voor de All-Terrain beginnen de leaseprijzen bij 962 euro per maand. Stel de Mercedes-Benz E-Klasse geheel naar wens samen in de leasevergelijker en ontvang offertes op maat.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*