‘Aparte rijbanen voor zelfrijdende auto’s’

Door: Maarten Reijnders            www.bright.nl

Er moeten aparte rijbanen komen voor zelfrijdende auto’s waarbij een centrale computer de controle over de voertuigen overneemt.

Op dergelijke ‘Hyperlanes’ zou de snelheid bovendien een stuk hoger moeten liggen dan wat elders wettelijk is toegestaan, schrijft The Guardian. De bedenkers van de Hyperlane, Anthony Barrs en Baiyu Chen van de University of California, Berkeley, denken daarbij aan snelheden van tussen de 160 en 200 kilometer per uur.

Een centrale computer neemt de controle over bij auto’s die toegang willen tot de Hyperlane. De zelfrijdende auto’s krijgen vervolgens een positie toegewezen in het verkeer. Omdat de auto’s centraal worden aangestuurd, kunnen ze ook bij hoge snelheid veel dichter op elkaar rijden. Als het aan Barrs en en Chen ligt worden de Hyperlanes onder meer gebruikt door kleine busjes waarmee forensen snel van plaats A naar plaats B worden gebracht.

Sensors in het wegdek moeten ervoor zorgen dat het systeem de verkeersdichtheid, nadelige weersomstandigheden en eventuele ongelukken in kaart brengt. Op basis daarvan kan vervolgens besloten worden om de snelheden van de voertuigen aan te passen.

Volgens Barrs en Chen is hun systeem vooral geschikt voor metropolen met enkele grote knooppunten. Het moet bovendien eenvoudig mogelijk zijn om de nieuwe rijbanen voor zelfrijdende auto’s naast de bestaande infrastructuur aan te leggen. In dichtbevolkte steden zoals New York City zou hun systeem daarentegen niet kunnen werken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*