Electric-only sloepenroute door het Bûtenfjild open

Bron: duurzaam-actueel.nl

Op woensdag 7 juni voer de eerste elektrische sloep door de nieuwe sluis bij Ryptsjerk. Hiermee openden gedeputeerde Schrier van provincie Fryslân, wethouder Schippers van gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Peterson van gemeente Dantumadiel de nieuwe vaarroute door het Bûtenfjild. De vaarroute is de tweede electric-only route van Fryslân.

Electric-only sloepenroute

“Met de komst van deze electric-only route zet Fryslân weer een nieuwe stap in de richting van duurzaam, schoon en rustig varen”, vertelt gedeputeerde Schrier. Om de sloepenroute klaar voor gebruik te maken, zijn bruggen verhoogd en vaarten gebaggerd. Daarnaast zijn er twee nieuwe sluizen gebouwd. “Het unieke aan deze sluizen, It Klaasslúske en de Wâlsterslús genaamd, is de handbediening. Zo proberen we te zorgen voor een optimale vaarbelevenis voor de watersporters in het gebied”.

De Bûtenfjildroute

De nieuwe vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk, het natuurgebied Bûtenfjild en De Falom naar de Swemmer ter hoogte van De Westereen. Een deel van de route, tussen de beide sluizen, is alleen toegankelijk voor elektrische of hybride aangedreven boten. Ook voor kanovaarders en SUPpers (Stand Up Paddling) is de route heel geschikt.

Elektrisch varen in Fryslân

Nergens anders in Nederland is de watersport zo groot als in Fryslân. Met een elektrische boot ‘horen’ watersporters de rust en ruimte van de Friese wateren. Daarnaast zijn de elektrische vaartuigen ook nog eens schoner. De provincie ziet elektrisch varen daarom als een mooie kans. In 2018 heeft Fryslân maar liefst drie electric-only routes. Eerder werd al de vaarroute tussen Heeg en Oudega geopend. Eind 2017 start de aanleg van de derde route, de Reidmarroute.

Kom naar het Bûtenfjildwykein op 10 en 11 juni!

Om te vieren dat het gebied het Bûtenfjild én de elektrische vaarroute klaar zijn, organiseert de provincie Fryslân samen met de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel het Bûtenfjildwykein. Tijdens dit weekend zijn er in het Bûtenfjild allemaal activiteiten te beleven voor jong en oud. Onder andere een fotografieworkshop, een bootcampsessie of een kijkje op de boerderij. Waterliefhebbers kunnen kanoën, suppen of genieten van een rondvaart per elektrische boot.

Het Friese Merenproject

De aanleg van de Bûtenfjildroute is een samenwerking tussen Provincie Fryslân, de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel en het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de Provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân. In 2017 worden de laatste projecten van het Friese Merenproject opgeleverd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*