Aantal elektrische wagens schiet de hoogte in, “maar het kan nog beter”

Bron: www.hln.be

Het aantal elektrische auto’s op de weg steeg vorig jaar tot 2 miljoen en blijft sterk stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China, de VS en Europa zijn samen goed voor 90 procent van alle elektrische auto’s die wereldwijd verkocht worden.

China is wel de absolute koploper als het op elektrisch transport aankomt: het land was vorig jaar opnieuw de grootste markt voor elektrische auto’s met meer dan 40 procent van de wereldwijd verkochte wagens, en telt ook meer dan 200 miljoen elektrische fietsen en 300.000 elektrische bussen.

In sommige markten stijgt het marktaandeel van de elektrische auto bijzonder snel. Noorwegen is wereldwijd koploper met een marktaandeel van 29 procent in 2016, gevolgd door Nederland met 6,4 procent en Zweden met 3,4 procent.

Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de elektrische auto in het volgende decennium door zal breken bij de grote massa. Tegen 2020 kunnen 9 tot 20 miljoen elektrische auto’s op de markt zijn, vijf jaar later zelfs 40 tot 70 miljoen. Toch is er veel meer nodig om de uitstoot van broeikasgassen voldoende terug te dringen. Uit prognoses van het IEA blijkt dat daarvoor 600 miljoen auto’s verkocht moeten zijn tegen 2040. Om die cijfers te halen, is een sterk beleid van de overheid nodig.

Bedrijfswagens
Steden nemen nu al een leiderschapsrol op, meestal uit bezorgdheid voor de luchtkwaliteit. Zo heeft Parijs het mogelijk gemaakt om elektrische auto’s op te laden aan de laadpunten van het autodeelsysteem Autolib’, Amsterdam maakt het voor iedereen mogelijk om een laadpaal te vragen en Londen kwijt de verkeersbelasting weg.

Maar om de wagens echt te doen doorbreken, is het belangrijk dat ook bedrijfswagens elektrisch worden, zegt het IEA. Als bedrijven en overheden elektrische auto’s toevoegen aan hun vloot, doet dat niet alleen de vraag stijgen maar is het ook een belangrijke stap om werknemers en klanten te laten kennismaken met de technologie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*