Tribus brengt elektrische taxibus op de markt

Door: Vincent Krabbendam        www.taxipro.nl

Tribus brengt nog dit jaar de elektrische variant van de Fiat Ducato taxibus op de Nederlandse markt. Het bedrijf uit Utrecht verzorgt de elektrificering van de voertuigen zelf. Tribus ervaart nu al een grote vraag naar elektrische taxibusjes en verwacht dat deze de komende jaren alleen maar zal groeien.

Tribus werd door vervoersbedrijf Bios-groep gewezen op het bestaan van een jong techbedrijf in het Duitse Hamburg, Emovum genaamd. Deze onderneming houdt zich sinds drie jaar bezig met elektrisch vervoer in de ruimste zin van het woord. Zo zijn ze onder meer de Fiat Ducato gaan elektrificeren. “Het is een jong en technisch georiënteerd bedrijf dat in de eerste jaren van zijn bestaan weinig aan sales en marketing heeft gedaan”, legt managing director Iddo Verweij van Tribus uit. “

Aanvulling op ombouwen

“Zij hebben ook niet de kennis van voertuigen die wij wel hebben, maar wel de expertise in elektrificering van voertuigen waar wij naar op zoek waren. Er was meteen een klik, waarna we samen zijn gaan werken aan het vertalen van hun technologie naar de Nederlandse markt voor met name rolstoel- en personenvervoer.”

Per 1 januari trok Tribus Eric Henneken aan als manager e-mobility. Het maken van de elektrische bussen wordt namelijk niet uitbesteed. “Die know-how willen we zelf hebben. Daardoor vormt het elektrificeren van busjes nu een aanvulling op wat we al langer doen: het ombouwen van busjes naar rolstoeltaxi’s”, aldus Henneken. Dat vereist dus ook het om- en bijscholen van het eigen personeel, want voor hen is een taxibus elektrisch maken eveneens een nieuwe tak van sport. Deze medewerkers zijn toepasselijk het E-team gedoopt. Daarnaast moest Tribus zijn kennis van dit onderwerp “op een zodanig niveau brengen dat we zelf problemen kunnen oplossen en niet voor elk wissewasje bij de leverancier van de technologie aan moeten kloppen.”

Kwestie van gewicht

Tribus is de samenwerking aangegaan op basis van exclusiviteit voor Nederland in het algemeen en de minibusmarkt in Europa. In feite koopt Tribus de gehele kit die nodig is om de busjes elektrisch te maken in bij de leverancier. Dat de technologie voorlopig alleen op de Fiat Ducato wordt toegepast, is een kwestie van gewicht. “Van elektrificeren wordt een voertuig zwaarder. Bij de ombouw naar rolstoelbus van een diesel komen we vaak al aan het maximumgewicht voor voertuigen met een klein rijbewijs, dus bij elektrificeren zouden we over die 3.500 kilo heen schieten”, verklaart Henneken.

“Met de Fiat Ducato blijven we wél onder die grens, waarmee we eigenlijk de enige producent zijn die dat met een elektrische rolstoeltaxibus voor elkaar krijgen. Overigens moeten we daarvoor wel de kaasschaaf op andere zaken hanteren, zoals de zijwandbekleding, de lift en de instaptreden.” De actieradius van elektrische voertuigen is altijd een punt van zorg. Tribus richt met de elektrische Ducato’s op een bereik van zo’n 250 kilometer. “Voor een M1-bus voor rolstoel- en personenvervoer van maximaal 3.500 is dat uniek”, stelt Verweij.

AOV in Amsterdam

“Het wordt voor ons een leerzaam jaar, waarin we de vertaalslag moeten maken van het product naar de markt. Eerst in Nederland, vanaf 2018 ook in het buitenland.” Wat bij die vermarkting zal helpen is het feit dat vervoersbedrijven al langer wachten op een goede elektrische taxibus. Zo zullen er 28 bussen worden aangeschaft door Transvision voor het aanvullend OV in Amsterdam en staat er nog meer werk op de rol. Tribus benut de rest van het jaar om de staande orders op dit gebied in te vullen.

Dat zegt iets over de vraag, erkent Verweij. “Maar we kiezen er ook bewust voor om niet te snel te gaan zodat we ons dit werk op de goede manier eigen maken.” Eind dit jaar moeten de eerste elektrische Fiat Ducato’s als rolstoeltaxi in gebruik zijn genomen, nadat ze al op OV-lijnen zijn gebruikt.

Duurzaamheid in aanbestedingen

Tribus werkt intussen aan een elektrische versie van zijn lagevloerbus Civitas. Ook hier is het de Fiat Ducato die omgebouwd moet worden tot lagevloer buurtbus. “Is dat eenmaal gerealiseerd, dan willen we ook de M2-markt voor minibussen voor meer dan acht personen gaan bedienen”, aldus Verweij.” Op de beurs Busworld in Kortrijk zal Tribus een eerste voertuig aan het publiek laten zien.

De elektrische rolstoelbussen zijn voor vervoerders een manier om het aspect duurzaamheid in aanbestedingen mee in te vullen – al is het aandeel van duurzaamheid in aanbestedingen als geheel vaak nog erg beperkt. Maar Verweij twijfelt niet aan het marktpotentieel. “Onze eerste plannen met elektrische minibussen dateren al van jaren geleden. Meer dan eens hebben we ze terug in de la moeten stoppen, omdat het qua technologie en afnemers nog te vroeg was. De markt was er niet klaar voor. Nu is de technologie er, het bewustzijn groeit en er zijn politieke doelstellingen afgesproken. Alles komt nu samen.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*