Tesla bouwt mega-accu bij Jaarbeurs

Bron: utrecht.nieuws.nl

De Jaarbeurs Utrecht gaat voor 1 mln euro een van de grootste energieopslagplaatsen bouwen in de Benelux. Autofabrikant Tesla plaatst bij de Jaarbeurs een grote accu die stroom uit zonnecellen opvangt en beschikbaar stelt voor elektrische auto’s. Dat meldt het FD.

De mega-accu komt achter het beurscomplex. De capaciteit wordt 1,5 megawattuur, genoeg om vijftig keer een gangbare elektrische auto op te laden, of twintig keer een elektrische Tesla.

Na de zomer wordt de installatie geplaatst. De Jaarbeurs Utrecht, netbeheerder Stedin, energieleverancier Scholt Energy en laadpaalontwikkelaar LomboXnet investeren gezamenlijk in het project. De contracten met Tesla zijn al getekend, aldus Robin Berg van LomboXnet.

Met de installatie kiest de Jaarbeurs voor een volgens het beurscomplex beste oplossing voor een logistiek probleem. Meestal tappen elektrische auto’s hun stroom direct van het stroomnet af, maar in dit geval dreigt er overbelasting. De deelnemende partijen kiezen daarom voor een accu als buffer. Hierdoor tappen auto’s op het terrein zonnestroom af en hoeft er geen zware aansluiting meer te komen.

Het project bij de Jaarbeurs zal verlieslatend zijn. De prijzen van die accu’s dalen gestaag maar liggen nog steeds hoog voor dit soort oplossingen, en daarom willen de initiatiefnemers dat het opvangen van pieken op het stroomnet fiscaal voordeliger wordt. Hiervoor pleit onder meer Economic Board Utrecht.

De partijen zeggen de installatie ook te gaan gebruiken om meer groene stroom in huizen te krijgen. Zo kan een auto die bij de  Jaarbeurs is opgeladen, ook thuis geparkeerd zijn energie weer kwijt als er veel stroomvraag komt uit woningen. Ook dit moet de druk op het netwerk verlagen.

Voor de opslag zet Tesla in dit geval lithium-ionaccu’s in, die ook laptops, mobiele telefoons en elektrische auto’s worden gebruikt. Op het project zit er een Europese subsidie van € 64.000.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*