Noorden maakt zich op voor waterstofeconomie

Door: John Geijp     www.dvhn.nl

,,Het is nu of nooit voor waterstof!” Dat zei Ton van Wingerden van DNV GL donderdag tijdens het symposium ‘Waterstof of niet(s)’ dat het wereldwijd opererende classificatiebureau donderdag met het energieplatform Energy Valley in Assen hield.

Hij noemde waterstof ‘een lange belofte’ omdat de stof en zijn kenmerken als ‘schone’ brandstof en energiedrager al 250 jaar bekend zijn, maar nog nooit een grote en blijvende doorbraak heeft gemaakt als pijler voor de energievoorziening. Die lijkt alsnog aanstaande, volgens Van Wingerden, nu de klimaatproblematiek het noodzakelijk maakt de energievoorziening te verduurzamen.

Waterstofeconomie

Dat het symposium een zaal vol mensen trok, is niet verwonderlijk. Het Noorden ziet kansen een ‘groene’ waterstofeconomie te ontwikkelen, met de Eemsdelta als centrum.

De enorme hoeveelheden groene elektriciteit die nu en straks van de windmolenparken, via kabelverbindingen met Noorwegen en Denemarken en van de lokale elektriciteitscentrales in de Eemshaven bijeenkomen, kunnen goed worden gebruikt voor de productie van waterstof.

De Delftse hoogleraar Ad van Wijk heeft voor de Noordelijke Innovation Board (NIB), de aanjager van de economie van de drie noordelijke provincies, een plan gemaakt voor de ontwikkeling van een waterstof-economie in het landsdeel.

Gamechangers

Ook het midden- en kleinbedrijf maakt zich op voor de doorbraak van groene waterstof. Patrick Cnubben van Energy Valley noemde donderdag een heel rijtje van gamechangers: het Asser bedrijf Resato dat een nieuwe relatief goedkoop vulstation voor waterstof heeft ontwikkeld, het groene tankstation Green Planet in Pesse, het Hoogezandster bedrijf Holthausen dat de waterstoftechniek op allerlei manieren toepast en vulstations opent, Qbuzz dat twee waterstofbussen heeft rijden, maar ook de gemeente Groningen die al een veegmachine, een afvalwagen en twee personenauto’s op waterstof heeft rijden.

Proefinstallatie

Robbert van der Pluijm van Gasuniedochter EnergyStock vertelde over de proefinstallatie die het bedrijf wil bouwen voor de productie en opslag van waterstof bij de gasopslag Zuidwending. Hij toonde zich optimistisch over het doorgaan van het project, onder meer omdat Brussel bereid lijkt er subsidie voor te geven.

Er moet nog heel wat gebeuren voor het plan definitief wordt, zei hij, maar de inzet is dat de installatie in september 2018 in bedrijf is.

Ad van Wijk is namens de NIB druk doende in het Noorden en Den Haag steun te krijgen voor het waterstofplan. Hij vindt daarbij onder meer vertegenwoordigers van het bedrijfsleven aan zijn zijde en de nieuwe organisatie die voortkomt uit Energy Valley, de Energy Academy Europe (EAE) en het Energy Delta Institute (EDI). Steun krijgt hij ook van het H2Platform.nl. Robert Dencher van deze organisatie, kenniscentrum en overlegpartner van de overheid, sprak positieve woorden over de plannen voor Groningen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*