Gaan drones onze elektrische wagens opladen?

Door: Jens De Wit    www.zdnet.be

Laden drones in de toekomst onze (bewegende) elektrische wagens op? Die vraag probeert een nieuw aangevraagd patent te beantwoorden. Elektrische wagens als die van Tesla of BMW zijn ongetwijfeld het vervoer van de toekomst, maar voorlopig doet de achillespees hen nog de das om. De beperkte capaciteit van de batterijen zorgt er immers voor dat je redelijk snel op zoek moet gaan naar een laadpunt, terwijl de openbare infrastructuur daar nog niet op voorzien is.

Moeilijke evolutie

Voornamelijk in België lopen we achter. Er zijn veel te weinig openbare oplaadpunten te vinden. Bovendien zijn de punten die er wel zijn heel vaak reeds in gebruik. Tesla probeert daar voor zijn eigen klanten iets aan de doen met zijn netwerk van superchargers en ‘destination chargers’ – die laatste zijn gewone oplaadstations die aan hotels en restaurants worden geplaatst – maar daar heeft de rest van de rijdende bevolking geen boodschap aan.

Volgens het nieuwe patent zouden drones hulp kunnen bieden. Met een druk op de smartphoneknop zou je een zwaar beladen drone kunnen oproepen die je elektrische wagen begint op te laden, zonder dat je daarvoor aan de kant moet gaan staan. Dat heeft een plaatsbesparend voordeel, aangezien je nooit meer zou moeten aanschuiven aan de laadstations, maar eveneens zou je niet langer ruim een halfuur kwijt zijn aan opladen, aangezien je gewoon blijft rijden.

Van patent naar realiteit

Dergelijke ideeën zien er heel mooi uit op papier. Helaas zijn ze niet altijd erg realistisch. Beeld je eens in dat er honderden drones tegelijk het luchtruim innemen: sommige drones zijn onderweg om wagens op te laden, terwijl andere drones pakjes gaan afleveren. Qua luchtveiligheid klinkt het als een horrorscenario, en dan hebben we het nog niet over de vogels.

Daarnaast staat België niet meteen gekend om zijn tolerantie voor drones. Momenteel mogen drones alleen vliegen onder de directe controle van een mens en moet de drone steeds in zicht blijven. Geautomatiseerde drones blijven vooralsnog de nachtmerrie van de bevoegde ministers. Niettemin is het een positief teken dat er wordt gewerkt aan nieuwe oplossingen om een groener wagenpark mogelijk te maken.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*