Drijvend zonnepark en biovergister op ENGIE-centrale Burgum

Door: Jeroen Kreule                     www.cobouw.nl

ENGIE gaat op het terrein rond de centrale in het Friese Burgum een zonnepark met 20.000 panelen aanleggen. Een deel van deze panelen drijven op het water en gaan met de zon meedraaien, zegt Michael Verheul van ENGIE.

“De opbrengst van panelen die met de zon meedraaien, is 20 % groter dan panelen op het land. Op het terrein bevindt zich een stukje luw water waar deze zonnepanelen heel goed gerealiseerd kunnen worden.’’

Het zonnepark krijg een vermogen van circa 5 miljoen kWh. Ter vergelijking: alle huishoudens in Burgum – ruim 10.000 inwoners – verbruiken op jaarbasis samen ongeveer 11 miljoen kWh. Over een maand wordt gestart met de aanleg van het zonnepark.

Grote jongen

De gasgestookte energiecentrale aan de Koumarwei in Burgum is gebouwd in 1972 en geldt als ‘een grote jongen’: de centrale leverde jarenlang energie aan het grootste deel van Friesland. ‘Burgum’ wordt nu louter gebruikt als achtervang. Als ergens anders een centrale uitvalt of er een toename aan vraag is, gaat deze centrale draaien, aldus Verheul. ,,Wij hebben afspraken met netbeheerder TenneT. Het is onvoorspelbaar wanneer we nodig zijn. Toevallig heeft de centrale net in twee dagen drie keer gedraaid, maar soms is hij twee weken niet in gebruik. Wij kunnen in elk geval heel snel schakelen.’’

Groen gas

Naast een zonnepark wil ENGIE ook een biovergister op het terrein bouwen, met een ontvangststation en meerdere vergistingssilo’s. Hierin kan mest uit de regio worden omgezet in groen gas. Verheul: ,,Een exacte tijdsplanning voor de bouw is er nog niet, want de vergunningsaanvraag loopt nog. Met een vergister bespaar je niet alleen op CO2 uitstoot, ook voorkom je dat er uit mest methaan vrijkomt. Methaan is als broeikasgas 21 keer zo sterk als CO2.’’

Vanwege een aantal voordelen biedt de Burgumer centrale volgens Verheul in elk geval volop kansen om bij te dragen aan de energietransitie: er is veel ruimte, de locatie ligt buiten de bebouwde kom en aan aan-en afvoerwegen en grenst aan een hoogspanningsstation en het gasdistributienetwerk. Er is uiteindelijk plek voor 40.000 zonnepanelen.

ENGIE heeft in het recente verleden zonneparken aangelegd in onder meer Nijmegen en Zwolle. Ook andere centrales (Nijmegen, Eems en Lelystad) worden verduurzaamd.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*