Zelfrijdende taxi’s voor Olympische Spelen 2020 in ontwikkeling

Door: Vincent Krabbendam                 www.taxipro.nl

De Japanse robot-ontwikkelaar ZMP wil in 2020 zelfrijdende taxi’s gebruiken voor commerciële doeleinden. In dat jaar vinden de Olympische Spelen plaats in hoofdstad Tokio en tegen die tijd moeten autonome taxi’s atleten en toeschouwers door de stad vervoeren. De start-up is hiervoor een samenwerking aangegaan met taxibedrijf Hinomaru Kotsu.

ZMP is een grote speler in de markt voor robots in Japan. Het bedrijf ziet voor zelfrijdend vervoer een belangrijke rol weggelegd in de toekomstige mobiliteit. Het werkt daarom aan de soft- en hardware om autonome voertuigen mogelijk te maken.

Sinds vorig jaar voeren de Japanners testen uit met zelfrijdende auto’s, waarin nog wel een bestuurder aanwezig is. Als alles volgens planning verloopt, gaat ZMP nog dit jaar beginnen met testen zonder chauffeur in het voertuig, schrijft de Britse nieuwsdienst Reuters. In komende jaren moet de techniek zich dusdanig ontwikkelen, dat over drie jaar zelfrijdende taxi’s op commerciële basis door de straten van de Japanse hoofdstad rijden tijdens de Olympische Spelen.

600 taxi’s in Tokio

Het taxibedrijf dat met ZMP gaat samenwerken, ziet in autonome voertuigen een mogelijkheid om het tekort aan chauffeurs op te vangen. Momenteel heeft Hinomaru Kotsu ruim zeshonderd auto’s in Tokio rondrijden, waarmee het bedrijf naar eigen zeggen behoort tot de top-10 van grootste taxirit-aanbieders in de hoofdstad.

Het heeft echter grote moeite om geschikte chauffeurs te vinden. Daarnaast verwacht de topman van het vervoersbedrijf dat in de toekomst de concurrentie nog groter wordt, doordat nieuwe vervoersdiensten zoals Uber mogelijk worden toegestaan. Om concurrerend te blijven, wil het bedrijf besparen op een belangrijke kostenpost, namelijk personeel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*