Antwerpen maakt rijstroken klaar voor zelfrijdende auto’s

Door:Pieter Van Nuffel                 knack.be

Antwerpen wordt een van de vijf Europese proeftuinen voor zelfrijdende wagens. Over enkele maanden wordt er gestart met de bouw van de autonome snelwegen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio Rotterdam-Den Haag geselecteerd als proeftuin voor zelfrijdende auto’s. Er wordt in totaal 20 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,4 miljoen voor Vlaanderen. “Autonome snelwegen zullen in de toekomst een gewone zaak worden. Door dit project lopen we voorop in het peloton”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) aan Gazet van Antwerpen.

Sensoren

Op de Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeersknoop op de E313 ter hoogte van Ranst zullen enkele rijstroken uitgerust worden met sensoren die informatie doorgeven aan zelfrijdende auto’s. Ze sturen als het ware het verkeer en dat moet voor aanzienlijk minder files en ongevallen zorgen.

“Er zijn verschillende manieren om verkeersproblemen aan te pakken. Rijstroken bijbouwen is er daar een van. Of kiezen voor nieuwe technieken. En dat is wat wij nu doen”, aldus Muyters.

Nog mét chauffeur

De stukken weg worden dit en volgend jaar klaargemaakt, zodat autonoom rijden er kan vanaf 2019 tot juni 2020. “Op het eerste zicht verandert weinig voor automoblisten”, zegt Muyters in de krant. “Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken.” Het betekent niet dat er vanaf 2019 auto’s zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. “In theorie kan het”, aldus Muyters. “Maar in iedere wagen zal een chauffeur zitten.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*