Plannen voor negen waterstofstations in noord-Nederland

Door: Tom van Gurp                 www.tankpro.nl

Drie bedrijven in de noordelijke provincies willen samen negen waterstofstations bouwen. Gasunie, Holthausen Groep en Green Planet willen binnen enkele jaren een klein netwerk van vulpunten hebben gerealiseerd om waterstofmobiliteit te bevorderen. De gemeente Groningen heeft al aangegeven interesse te hebben om op de schone energiedrager te gaan rijden.

Waterstof wordt gezien als een belangrijke verduurzamer van mobiliteit. Zowel voor personenauto’s als voor vrachtauto’s kan het in de toekomst voorzien in een belangrijk deel van de energiebehoefte. Echter, in Nederland is het aantal tankpunten zeer beperkt. Slechts in Rhoon, Arnhem en Helmond zijn in het verleden vulpunten geopend. Ook het aantal voertuigen dat erop kan rijden, is nog zeer beperkt,

Wel zijn er diverse plannen om nieuwe locaties te openen. Zo werkt de Haagse tankstation-ondernemer Jan-Paul Kerkhof aan de realisatie van een waterstofpunt. Tevens werd onlangs bekend dat GP Groot in Noord-Holland overweegt om met waterstof te starten, terwijl Holthausen in Emmen stappen heeft gezet om een vulpunt te openen.

Green Planet

Laatstgenoemde wil het niet bij één station laten. Het bekijkt ook de mogelijkheden voor locaties in Groningen, Leeuwarden en Delfzijl, schrijft Dagblad van het Noorden. Ook tankstation-ondernemer Edward Doorten uit Pesse, vooral bekend van zijn Green Planet-station, wil punten openen in Heerenveen en Meppel.

De waterstof die op deze toekomstige vestigingen wordt verkocht, is afkomstig van de Gasunie. Het bedrijf wil een productiefaciliteit realiseren bij de gasopslaglocatie in de plaats Zuidwending, vlakbij Veendam. De benodigde elektriciteit wordt verkregen via onder meer duizenden zonnepanelen. Vanaf september 2018 moet de faciliteit operationeel zijn.

Door het bouwen van een netwerk in noord-Nederland, moet een obstakel worden weggenomen voor het rijden op waterstof. De drie initiatiefnemers zijn dan ook op zoek naar bedrijven en overheden die op de schone energiedrager willen rijden. Het gemeentebestuur van Groningen zou al interesse hebben getoond.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*