Duitsers lopen niet warm voor elektrische auto’s…

Door: Leo               auto.blog.nl

De Duitse overheid geeft al negen maanden lang stevige subsidies aan autokopers die overschakelen van een meer normale auto naar een elektrische of plug-in hybride. Men wilde met die extra voordelen automobilisten overhalen om te gaan voor een auto op accu’s. Maar het resultaat is bepaald niet om jubelend over naar huis te schrijven. Integendeel zelfs. In die negen maanden tijd zijn slechts een kleine 21.000 van die auto’s verkocht, het grootste deel in Beieren en Baden-Wurtenberg. 45% van alle kopers bleken particuliere autobezitters, een 50% ging naar bedrijven en de overige 5% naar overheden die ze willen inzetten voor ambtenaren in stedelijke gebieden. Van die dan al verkochte EV’s had BMW met haar elektrische gamma het hoogste marktaandeel, gevolgd door Renault en Audi. VW staat dan op plek 4, gevolgd op enige afstand door Mitsubishi. Kijk je op modelniveau is het de Renault ZOE die de meeste kopers wist te trekken.

Tesla kom je in Duitsland bij dit overzicht niet tegen. De meeste autokopers die niet gaan voor een elektrische auto hebben als belangrijkste bezwaren tegen EV’s, het relatief hoge gewicht van die auto’s, het verbruik van de auto bij normaal gebruik, de beperkte actieradius en de toch hoge kosten. Daarbij is ook het relatief beperkte laadnet nog een probleem. Duitsers rijden vaak meer dan wij op snelwegen en het laadnet daar is nog niet echt ontwikkeld. Het blijkt dus nog een lange weg voor men ook in Duitsland gestelde doelen op uitstootgebied kan behalen. Met alleen elektrische auto’s lukt dat vast niet. Daarvoor zijn de onzekerheden nog te groot.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*