Europese subsidie voor platooning en alternatieve brandstoffen

Bron: www.verkeersnet.nl

Nederland krijgt dit jaar 11,6 miljoen euro voor grensoverschrijdende ICT-projecten, zoals bijvoorbeeld het in platoons rijden van vrachtwagens.

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T).

De ruim 11 miljoen euro van Europa voor testen met innovatieve verkeerstechnieken wordt ingezet op wegen waarover veel transport plaatsvindt, bijvoorbeeld de snelweg tussen Rotterdam en Wenen. Trucks die via wifi en het mobiele 4G-netwerk met elkaar verbonden zijn gaan dicht op elkaar rijden. De voorste truck bepaalt de snelheid en de route, de volgende trucks volgen op korte afstand.

 

Nederland krijgt ook 14,2 miljoen euro voor projecten waarbij infrastructuur wordt gerealiseerd voor alternatieve brandstoffen. Het gaat onder meer om een praktijkproef voor de introductie van twaalf vulstations voor voertuigen die op waterstof rijden en voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Verder is er geld uit Brussel voor het wegproject Via 15 in Gelderland (5,8 miljoen euro) en voor de spoorverdubbeling van spoorlijn Heerlen-Landgraaf naar Aken en uitbreiding van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*