Snelwegstations vinden mogelijke komst Fastned-shops onacceptabel

Door: Tom van Gurp                     www.tankpro.nl

Als Fastned alsnog tankshops mag bouwen bij zijn laadstations volgt er een nieuwe rechtszaak. Dat zegt de VPR, de belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers met een snelwegstation. “De komst van deze shops is voor onze leden onacceptabel”, zegt Gabriëlle Pielage. Ze reageert daarmee op een recente uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Deze oordeelde dat Rijkswaterstaat de weigering van de vergunning aan Fastned slecht had onderbouwd en daarom de aanvraag opnieuw in behandeling moet nemen.

Fastned bouwt laadfaciliteiten voor elektrische auto’s. Bij de geelgrijze stations wil het bedrijf graag shops aanleggen, zodat de automobilist naar het toilet kan en wat kan eten en drinken terwijl hij wacht tot zijn voertuig is opgeladen. Het vroeg bij Rijkswaterstaat twee bouwvergunningen aan voor locaties aan de A7 en de A2. De vergunningen werden geweigerd.

Daarop besloot Fastned naar de rechter te stappen. Deze oordeelde onlangs dat de wegbeheerder zijn ‘nee’ onvoldoende had onderbouwd. Uiterlijk 15 augustus moet de overheidsinstantie opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen. Als de wegbeheerder nu wél toestemming geeft voor de bouw van nieuwe tankshops, stuit dat op veel weerstand van de zittende tankstationbedrijven.

Naar de rechter

“We wachten eerst af wat Rijkswaterstaat beslist en bepalen aan de hand daarvan wat we gaan doen”, aldus Pielage. “Maar als Fastned toch shops mag aanleggen, is dat voor ons onacceptabel. In zo’n geval gaan we absoluut naar de rechter.” In de overeenkomst tussen tankstationbedrijven en het Rijk zijn afspraken gemaakt over concurrentie en die moeten worden gerespecteerd, benadrukt de VPR-bestuurder.

Als Fastned inderdaad een vergunning krijgt, is er waarschijnlijk nog een horde te nemen. De grond op verzorgingsplaatsen langs snelwegen wordt niet uitgegeven door Rijkswaterstaat, maar door het Rijksvastgoedbedrijf. Die moet ook akkoord gaan met het beschikbaar stellen van de grond. Volgens Pielage stond de overheidsinstantie hier in het verleden niet positief tegenover.

Duidelijkheid

Fastned is uiteraard verheugd met de uitspraak van de rechter. “Het is goed dat een onafhankelijke instantie uitspraak heeft gedaan in deze zaak”, reageert mede-directeur Michiel Langezaal. “We wachten nu af wat de nieuwe beslissing wordt van Rijkswaterstaat. Zodra daar meer duidelijkheid over is, kunnen we bekijken hoe we de shops vorm willen geven.”

Of het bedrijf de winkels zelf gaat exploiteren of hiervoor een partner zoekt, is nog niet bepaald. “We zijn goed in het verkopen van stroom aan de elektrische rijder, maar van het uitbaten van een shop weten we nog niet zoveel. Daarom moeten we ons afvragen of we de exploitatie misschien uit handen moeten geven en op zoek moeten naar partijen waarmee we kunnen samenwerken.”

Samenwerking met tankstations

Daarbij denkt Langezaal bijvoorbeeld aan snelwegrestaurantketens of andere typische foodretailers. Enkele bedrijven uit die laatste categorie zijn al actief in de tankstationsector, bijvoorbeeld koffieketen Starbucks en broodjeszaak Subway. “Of misschien starten we een samenwerking met tankstations. We doen dit namelijk al op kleine schaal. Fastned-klanten kunnen op sommige plekken korting krijgen op een kop koffie bij het naastgelegen tankstation, terwijl hun auto bij ons aan de laadpaal staat.”

De in Amsterdam gevestigde onderneming heeft concessies verworven voor 201 plekken langs Nederlandse snelwegen. Op al deze plaatsen moeten laadstations worden gebouwd. Dit betekent echter niet dat Fastned op alle plekken ook een vergunning voor een shop gaat aanvragen.

“We bekijken per locatie of we er een winkel naast willen zetten of niet. Op sommige plekken zal het heel lastig worden om een shop winstgevend te krijgen. Je moet je afvragen of je bijvoorbeeld in Noordoost-Groningen een winkel rendabel kunt exploiteren.”

Onderzoeken

Rijkswaterstaat heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Een woordvoerder laat echter weten dat de overheidsinstantie zich neerlegt bij het oordeel van de rechtbank. Het buigt zich momenteel opnieuw over de vergunningaanvraag. “Hierbij zijn we alert op de onderbouwing van de daarbij gemaakte afwegingen. We werken eraan dit binnen de gestelde termijn van zes weken te doen en daarbij de benodigde onderzoeken uitgevoerd te hebben.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*